Zvērkope: Mades neitralizēšanai izvēlējās vieglāko ceļu (1254)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Nošaujot Līgatnes dabas takas lāceni Madi, ir izvēlēts vieglākais ceļš, uzskata zvērkope Velga Vītola, piebilstot, ka izskanējusī informācija par lāča agresivitāti nav patiesa. Sarunā ar TVNET viņa atzīst, ka nav bijis pieejams ierocis Mades iemidzināšanai, tādēļ tas lūgts no Tallinas zoodārza.

«Man ir ļoti smagi. Mēs Latvijā nemākam iemidzināt un noķert izbēgušu lāci,» sarunā ar TVNET par notikušo skumji saka Līgatnes dabas takas zvērkope Velga Vītola, kura par Mades nošaušanu pārdzīvo visvairāk.

Lasot jaunumus internetā, izbrīnījuši komentāri, ka par lāča nāvi atbildība jāuzņemas tieši viņai, kaut arī Velga ar Mades un divu lāču puiku kopšanu nenodarbojās jau 11 gadus un arī veselības stāvokļa dēļ ir grūti nokāpt lejā pa trepēm pie ķepaiņiem voljērā.

Pērnā gada izbēgšana viņu ar Madi neapšaubāmi satuvinājusi, tomēr zvērkope atgādina, ka ar Lāču mammu viņu asociē tāpēc, ka savulaik pie sevis mājās uzaudzinājusi lāču meiteni Ilzīti, kas Līgatnes dabas takā dzīvo nošķirti no pārējiem.

Līdz šim tika ziņots, ka izbēgusī Made uzvedusies agresīvi, kādas mājas pagalmā saplosījusi suni un uzbrukusi arī zvērkopim.

Tomēr Vītola norāda, ka šī informācija nav patiesa: «Tajā mājā, pie kuras piebraucām, mēs ar kolēģi gājām pa pļavu, saucām. Lācis izskrēja no meža mums neparedzēti un uzreiz nāca klāt. Jā, protams, mēs skrējām atpakaļ, bet ja lācis būtu gribējis, viņš būtu mūs saplosījis jau tur, kur atradāmies. Made to nedarīja.»

«Made nebija agresīva. Pavasaris ir pavasaris, un šoreiz viņa priecājās par to, ka tikusi ārā.»

Zvērkope pauž viedokli, ka pareizāk būtu bijis lāceni iemidzināt, taču pieņemts lēmums Madi nošaut. Uz jautājumu, kāpēc, viņa nopūšas:

«Mēs nemākam to izdarīt, mums nav vajadzīgā ieroča, bet solīja, ka no Tallinas zoodārza atbrauks speciālists ar savu ieroci. Un kamēr domāja - pieņemt, nepieņemt šo priekšlikumu...

«Tā kā lācis pieskrēja klāt man un kolēģim, viņa varēja to izdarīt arī kādam bērnam. No tā viedokļa parka vadība pieņēma lēmumu, ka tas ir pārāk riskanti un vieglākais variants ir lāci nošaut, nevis meklēt, kā iemidzināt.»

Runājot par iemesliem, kāpēc Made izmukusi atkārtoti, zvērkope norāda, ka ar iepriekšējo reizi augustā dzīvnieks vienkārši bija sajutis brīvības garšu.

Velga Vītola izsaka pateicību visiem tiem, kas jūt līdzi un izsaka atbalstu. «Nevajag varbūt tagad meklēt vainīgos un taisīt linča tiesu. Notika tas, kas notika, un no kļūdām ir jāmācās.»

TVNET jau vēstīja, ka svētdienas vakarā no Līgatnes dabas takas voljēra otro reizi nepilna gada laikā izmukusi lāču meitene Made un šī iemesla dēļa dabas taka uz laiku slēgta.

Komentāri (1254)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu