Zemenes audzē jau 30 gadus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

Rancēniete Vizbulīte Ješkina zemenes audzē 30 gadus. Tolaik tās bijušas dažas zemeņu vagas, lai ar ogām varētu mieloties pašas ģimene. "Tad, kad zemeņu kļuva par daudz, sapratu, ka ar ogām iespējams gūt papildu ienākumus ģimenes budžetā. Lieki ieņēmumi nevienam netraucē," saka Vizbulīte. Pirmās ienākušās zemenes viņa pircējiem Gulbenē piedāvāja jau pagājušajā nedēļā.

Veido jaunus stādījumus

Šobrīd Vizbulīte zemenes audzē 0,3 hektāru platībā. Viņa atzīst, ka šoziem zemenes pārziemojušas ļoti slikti, bet labā ražas gadā no zemeņu platības izdevies novākt vairākas tonnas ogu. Postījumus nodarījušas arī ūdensžurkas.

Tīrumos, kur aug zemenes, ir smaga augsne, tāpēc tad, kad tā salija, saimniecei bija ārkārtīgi grūti izravēt starpvagas, tāpēc viņa izlēmām, ka ar to nenopūlēsies. Tagad starp zemeņu rindām aug zāle, ko regulāri nopļauj. Ir patīkami iet pa gludo pļāvumu un lasīt zemenes no vagas. Vizbulīte stāsta, ka ogas tādējādi esot tīras, bet zemeņu raža gan mazāka. Dažviet zemenājiem apkārt ir zāģu skaidas. Arī tās - ogu tīrībai, lai gan Vizbulīte uzskata, ka zāģu skaidas tikai bojā augsni. Viņa izmanto arī melno plēvi, lai pasteidzinātu zemeņu ienākšanos, jo zeme zem plēves sasilst ievērojami ātrāk, arī ogas - tīras, nevajag nopūlēties arī ar ravēšanu. Šogad saimniecībā izmanto arī citu plēvi, jo melnā Vizbulītei ne īpaši patīk. Kāpēc? To viņa neatklāj, jo uzskata, ka katram dārzniekam ir viņam vien zināmi noslēpumi.

Katru gadu tiek veidoti jauni zemeņu stādījumi, bet zemenāji, kas savu laiku ir atražojuši un vairs nedod cerēto ražu, tiek likvidēti. "Zemeņu platību šobrīd nepalielināšu, jo gribu palutināt sevi. Šogad savu daudzo gadu biznesu pamazām nododu jaunajai paaudzei - jaunākajam dēlam Armandam un vedeklai. Viņi paši izteica vēlmi turpināt zemeņu audzēšanu. Līdz šim tas bija darbs, ko es spēju paveikt viena pati, neatkarīgi no ģimenes. Būtībā ienākumi nav tik lieli, ja tos izdala uz 12 mēnešiem, bet tas, ka tu vienā mēnesī saņem vairāk naudas, tomēr dod iespēju papildus kaut ko iegādāties," saka Vizbulīte. Armands gan atzīst, ka viņam zemenes nemaz tā īsti negaršojot, tāpēc droši varot noņemties ar to audzēšanu.

Izmēģina dažādas šķirnes

Pagājušajā gadā Vizbulīte iestādījusi vairākas jaunas agrās zemeņu šķirnes 'Elsanta', lietuviešu šķirni 'Saulene' un citas. No katras šķirnes iestādīti desmit stādi. Pēc tam no tiem ņemtas stīgas, lai palielinātu stādījumu. Stādus Vizbulīte pērk Rīgā un raugās, lai tie būtu kvalitatīvi, lai gan ir gadījies iegādāties arī nekvalitatīvu preci.

"Es nekad nepārdotu nevienam cilvēkam stādus, kuriem tik tikko ir divu trīs milimetru sakņu aizmetņi, turklāt par stādiem prasot lielu naudu. Tagad šie stādi no citiem ir ievērojami atpalikuši savā attīstībā," piktojas Vizbulīte.

Ja jaunā šķirne sevi neattaisno, audzētāja necer, ka notiks brīnums, un no tās atsakās. Tā noticis, piemēram, ar šķirni 'Venta'. "Ogas šai šķirnei ir ļoti garšīgas un mīkstas. Kastītēs šīs zemenes var aizvest arī uz tirgu. Tomēr 'Venta' vienā gadā dod ogas, tad neiztur mūsu ziemas un nākamajā pavasarī līdzinās meženim," vērtē Vizbulīte.

Viņa uzskata, ka katra zemene ir garšīga, bet pašai vislabāk garšo 'Korona', lai gan šī šķirne esot kaprīza. Pērn ogas bijušas ārkārtīgi lielas, bet šogad raža vairs nebūs cerētā. Tas nozīmējot, ka katru gadu šī šķirne ir jāstāda no jauna, tad būs arī lielas skaistas ogas. To ir apliecinājuši arī citi zemeņu audzētāji. Sākumā Vizbulīte gan vainojusi savu tīrumu smago augsni, kas nepatīk 'Koronai' . Par labu zemeņu šķirni viņa uzskata 'Polku'. Dārzā vieta rasta arī sarkanām un baltām mēnešzemenēm, kurām nav kauslapiņu. No sēkliņām Vizbulīte ieaudzējusi arī ananasu mēnešzemenes, kam bijusi izteikta ananasu garša. "Tiem, kuri vēlas izaudzēt mēnešzemeņu stādus no sēklām, iesaku apbruņoties ar pamatīgu pacietību, tos izpiķējot. Stundu piķēju 70 stādiņus," smejas Vizbulīte.

Labāk stādīt augstā

Vizbulīte iesaka zemenes stādīt augustā, jo stādi līdz rudenim paspēj iesakņoties un nākamajā gadā dod pirmās ogas. Stādot pavasarī, ogu ir ievērojami mazāk. Zemenes Vizbulīte stāda vagās tādā attālumā, lai starp vagām zāli varētu izpļaut ar zāles pļāvēju. Tad nopļaujas arī zemeņu stīgas. Neizpaliek arī ravēšana, lai starp zemenājiem, kas tiek stādīti tā, lai ceru no cera šķirtu 30 centimetri, neiesakņotos nezāles. Vizbulīte iesaka stādīt tikai vienu stādu, nevis likt kopā vairākus.

"Zemenes labi ražo trīs gadus, tad tās pēc ražas novākšanas ir jālikvidē. Tajā pašā vietā jaunas uzreiz nestādu, jo slimības, ja tādas ir, piemēram, ogu puve, saglabājas. Pret slimībām un kaitēkļiem ar ķīmiju necīnos. Lai nebūtu puves, ogas rādu saulītei, kā arī savācu puvušās. Tas ir noteikti jādara. Ogu lasītajiem staigāju pakaļ un pārbaudu, lai vienā traukā būtu labās, bet otrā - slimības skartās zemenes. Arī pret zemeņu ziedu dūrēju necīnos, jo uzskatu, ja kaitēklis trīs četrus ziedus nodur, atlikušās ogas būs lielākas," stāsta Vizbulīte.

Arī gliemežiem garšo zemenes. Savu tiesu iekāro arī vārnas. Zemeņu mēslošanai audzētāja izmanto tikai speciālo mēslojumu zemenēm, kas dodams caur lapām. Augsnē var iestrādāt arī kūtsmēslus, jo zemenēm ir vajadzīgas trūdvielas, bet Vizbulīte uzskata, ka kūtsmēsli ir dārgi, tāpēc tos nepērk.

Stāstot pat zemeņu laistīšanu, Vizbulīte, smejas, ka lielākoties paļaujoties uz mākoņiem, bet tad, kad ir karsts un sauss laiks, zemenes tomēr laistot.

"Tas ir katorgas darbs šo platību aplaistīt, jo katrā melnās plēves caurumā ūdens jānovada līdz stāda saknēm. Ja ir ogas, tad uz stādiem laistīt nevajadzētu. Lai šo darbu pasteidzinātu, ūdeni laidām zem plēves, kas izplešas, un ūdens nonāk līdz zemenājiem," stāsta audzētāja.

Jāvērtē pēc izskata

Vizbulīte atklāj, ka zemenes, kas uz tirgu atvestas tikko no lauka, un tās, kas novāktas pirms krietna laika vai ievestas no citām valstīm, iespējams atšķirt pēc ogu izskata.

"Tikko lasītām ogām ir spīdums, tās izskatās kā nolakotas. Ir arī izteikta smarža. Ja ogas pastāv, tās kļūst matētas. Saprotu, ka šodien cilvēkiem ir būtiski, cik naudas ir makā. Manuprāt, visgrūtākais darbs zemeņu audzēšanā, lai gūtu kādu ienākumu, ir ražas pārdošana," uzskata Vizbulīte. Zemenēm galvenais ir saule, siltums un pietiekams mitruma daudzums augsnē. Nelabvēlīgas ir arī vēsās naktis.

"Kad novācu pirmās zemenes, lija lietus un ogas bija ieskābas. Kamēr tās pārdevu, četras stundas spīdēja saule. Vakarā, atnākot zemenes apsegt, pagaršoju ogas. Tās bija ļoti saldas," stāsta Vizbulīte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu