Afganistānā atklātas vērienīgas derīgo izrakteņu atradnes (37)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV ģeologi Afganistānā atklājuši teju vienu triljonu dolāru (580 miljardus latu) vērtas derīgo izrakteņu atradnes, pirmdien vēsta laikraksts "The New York Times".

Ar šīm atradnēm ir pietiekami, lai padarītu kara izpostīto valsti par vienu no pasaulē vadošajām izrakteņu eksportētājām, izdevumam apliecinājušas augsta ranga Savienoto Valstu amatpersonas.

Afganistānā atklāti plaši vara, litija, dzelzs, zelta, niobija un kobalta krājumi.

Krājumu gana, lai Afganistāna būtu viena no pasaulē vadošajām

Litija rezerves varētu padarīt Afganistānu par "Litija Saūda Arābiju," teikts Pentagona dokumentā, kas nonācis "The New York Times" rīcībā. Savukārt ar atrastajiem dzelzs un vara krājumiem būs gana, lai Afganistāna varētu kļūt par vienu no pasaulē vadošajiem ražotājiem.

"Tur ir pārsteidzošas iespējas," avīzei apliecināja ģenerālis Deivids Petraeuss. "Krājumi ir lieli, protams, bet, manuprāt, tas ir ārkārtīgi nozīmīgi."

"Raktuves kļūs par Afganistānas ekonomikas mugurkaulu"

Šādam viedoklim pievienojies arī Afganistānas raktuvju ministra padomnieks Džalils Džumrianijs, paužot pārliecību, ka šīs atradnes "kļūs par Afganistānas ekonomikas mugurkaulu".

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu