Finansējums samazinās arī vides aizsardzības projektiem (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Konkursus dažādiem zaļiem projektiem un to finansēšanu Latvijā veic Latvijas Vides aizsardzības fonds, kura finansējums šogad jau samazināts gandrīz uz pusi un nākamais gads pagaidām nesolās būt vieglāks.

Fonda likums paredz, ka Latvijas vides aizsardzības fonds (LVAF) ir valsts budžeta līdzekļu kopums vides aizsardzības pasākumu un projektu īstenošanai un tā administrācija ir Vides ministrijas pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde. Fonda mērķis ir veicināt ilgtspējīgu tautsaimniecības attīstību, integrējot vides aizsardzības prasības visās tautsaimniecības nozarēs, lai nodrošinātu iedzīvotāju tiesības dzīvot kvalitatīvā vidē saskaņā ar valsts vides politikas pamatnostādnēm, kā arī pietiekamus pasākumus bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un ekosistēmu aizsardzībai. Projektu konkursi tiek sludināti ne tikai ūdeņu aizsardzībai, notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas infrastruktūras uzlabošanai, jūras krasta erozijas monitoringam, gaisa piesārņojuma ietekmes uz ekosistēmām monitoringam un līdzīgām lietām, bet viena no vadlīnijām ir arī vides izglītība un audzināšana, kas sevī ietver gan akciju, talku organizēšanu, informatīvo materiālu izdošanu, konkursu rīkošanu un semināru, konferenču organizēšanu, gan vides izglītības nometņu organizēšanu bērniem un jauniešiem.

Gandrīz uz pusi mazāk

LVAF direktore Sandra Bērziņa teic, ka sākotnējais fonda budžets bija 9 343 224 lati, bet jau pēc pirmajiem budžeta grozījumiem pagājušā gada decembrī tas tika samazināts līdz 6 951 279 latiem. Pašlaik atkal notiek visu izdevumu apcirpšana, ministrijai ir iesniegts fonda budžeta samazinājuma projekts, un tas rāda, ka gada finansējums varētu būt nepilni pieci miljoni latu. Protams, par konkrētiem skaitļiem pašlaik vēl grūti runāt, bet ir skaidrs, ka finansējums nepakāpsies virs minētajiem pieciem miljoniem. Protams, LVAF budžeta samazinājums ir skāris ne tikai projektu finansējumu, bet arī fonda darbinieku atalgojumu un citus izdevumus.

"Runājot par prioritātēm, jāteic, ka mūsu situācija ir specifiska, jo konkursi projektiem nākamajam gadam tiek izsludināti iepriekšējā gada nogalē, lai projektiem, kuri jāīsteno nākamajā gadā, varētu laikus noslēgt līgumus. Tādēļ gada beigās, kad budžets vēl bija deviņi miljoni, bija izsludināts konkurss un nauda tika piešķirta plašsaziņas līdzekļiem – radio un televīzijas raidījumiem un žurnāliem un ūdeņu aizsardzības projektiem un monitoringiem. Ūdeņu aizsardzība vienmēr ir bijusi viena no LVAF prioritātēm, lai mazās pašvaldības varētu sakārtot savu ūdenssaimniecību gan attiecībā uz dzeramo ūdeni, gan notekūdeņiem un kanalizāciju. Vēl bija projekti, kuriem vajadzēja turpināties, jo tie bija iesākti iepriekšējā gadā vai gados un tiem ir dažādas saistības. Finansējums tika piešķirts arī bērnu un jauniešu izglītībai – vasaras nometnēm. Naudiņa tika sadalīta, bet tagad to samazina un samazina, tāpēc konkursus šim gadam vairāk nesludinām. Katrā gadījumā varēsim lemt, ko darīt tālāk, kad precīzi būs zināms, cik naudas šogad paliek," stāsta Sandra Bērziņa.

Taisnība, LVAF mājaslapā jau ir ievietots februārī pieņemts lēmums par vairāku projektu konkursu neizsludināšanu: "Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācija informē, ka Latvijas Vides aizsardzības fonda padome, ievērojot valsts budžeta līdzekļu taupīšanas pasākumus un izvērtējot Fondam piešķirto valsts budžeta dotācijas apjomu un līdzekļu izlietojuma prioritātes, pieņēma lēmumu šogad neizsludināt vides izglītības projektu konkursus vadlīnijā Vides izglītība un audzināšana, kas paredz akciju, talku organizēšanu, informatīvo materiālu izdošanu, konkursu rīkošanu un semināru, konferenču organizēšanu.

Fonda līdzekļi ik gadu tiek piešķirti dažādiem vides izglītības un audzināšanas projektiem, kuru mērķis ir attīstīt bērnos un jauniešos spēju prasmīgi izanalizēt situāciju un pieņemt tādus lēmumus, kas sekmētu vides kvalitātes uzlabošanos un sabiedrības labklājību. Tādēļ, lai Fonda iespēju robežās veicinātu vides izglītības aktivitātes Latvijā, tiek izsludināts projektu konkurss, kas paredz vides izglītības nometņu organizēšanu bērniem un jauniešiem." Droši vien vietā ir paskaidrot, ka dažādām aktivitātēm, akcijām, bukletu izdošanai un arī bērnu nometnēm konkursi tika sludināti arī uz esošo gadu vairākas reizes gadā, bet LVAF informē, ka šogad šā gada projektiem vairāk nekādu konkursu nebūs. Šogad jau notikušajam un pēdējam konkursam par bērnu nometnēm, kas pieminēts citātā no fonda administrācijas paziņojuma, tika iesniegti 73 projektu iesniegumi, no kuriem 62 projekti, kas bija atbilstoši konkursa nolikumā noteiktajiem administratīvajiem kritērijiem, tika virzīti tālākai vērtēšanai ekspertiem un Latvijas vides aizsardzības fonda konsultatīvajā padomē.

9. aprīlī LVAF padomes sēdē tika pieņemts lēmums atlikt projektu vadlīnijas Vides izglītība un audzināšana aktivitātē Nometņu organizēšana bērniem un jauniešiem iesniegto projektu iesniegumu izskatīšanu uz nākamo fonda padomes sēdi. Konkursa tālākā vērtēšana tika atlikta, jo tomēr nav zināms, cik tās budžetā paliks, lai gan tiek cerēts, ka summa nesamazināsies vēl. Uzreiz jāpiebilst, ka taupības apstākļos fonds nevar izmaksāt projektiem paredzēto naudu uzreiz, bet tikai avansā, kurš nedrīkst pārsniegt 20% no visas projektam paredzētās summas. Savukārt tas nozīmē, ka projektu īstenotājiem var rasties zināmas problēmas, jo, piemēram, par bērnu nometņu organizēšanu, telpām, ēdināšanu un vēl citām lietām samaksāt būtu iespējams tikai pēc tam, kad nometne jau notikusi. Katrā ziņā arī vispedantiskākajiem un rūpīgākajiem projektu īstenotājiem pašlaik neklājas viegli.

Par LVAF nākamā gada plāniem atliek sacīt – protams, kad būs zināms nākamā gada budžets, padome lems par prioritātēm, bet nav pamata cerēt, ka nākamais gads būs dāsnāks par šo. Tiesa gan, visticamāk, ka dažādajiem ūdeņu projektiem nauda tiks dota, jo vides tīrība ir prioritāte, ja šādus projektus salīdzina ar mazāk populārajiem radio vai televīzijas raidījumiem vai arī žurnāliem.

Kā vērtēt padarīto?

Ir projekti, kuru vērtējuma kritēriji ir skaidri un saprotami, var teikt, ka tie ir fiziski aptaustāmi un izmērāmi. Pārbaudot dažādas būves un ietaises, kas saistītas ar ūdeni, tiek ņemtas arī ūdens analīzes, jo pastāv zināmi kritēriji un standarti, kuru dēļ vispār tiek veikta ūdenssaimniecības sakārtošana. Jau grūtāk ir novērtēt dažādus pasākumus un plašsaziņas līdzekļus, jo ne velti mēdz teikt, ka vienam patīk māte, otram meita. Tiesa gan, ir viens veids, ar kuru var pārbaudīt, kā apsaimniekota piešķirtā nauda un vai tās izlietojums atbilst mērķim, kura dēļ tā dota. Bērziņa skaidro, ka pagājušajā gadā ir veiktas 22 projektu kontroles. Būtiski pārkāpumi nevienā projekta īstenošanā neesot atklāti, bijušas atsevišķas kļūdas. Nav bijis gadījuma, kad kādam īstenotājam nācies atmaksāt visu projektam piešķirto naudu, bet sešu projektu īstenotāji atmaksājuši naudu (kopējais apjoms 704,91 lats) par neatbilstoši veiktiem maksājumiem, kas tika konstatēti. Protams, pārbaudes notiek arī šogad, un arī šogad ir lemts par līdzekļu atmaksu, bet par to konkrēti varēs runāt gada beigās.

Lai cik smaga ir budžeta situācija, atliek cerēt, ka LVAF netiks slēgts, jo dažādie ar ūdeņiem un monitoringu īstenotie projekti nes patiesu labumu, tāpat kā bērnu un jauniešu, arī pieaugušo izglītošana. Starp citu, fonda mājaslapā katram interesentam ir atrodams pētījums Atjaunojamo energoresursu izmantošanas iespēju izvērtējums Latvijā līdz 2020. gadam, kas tika īstenots fonda finansētā projektā, un pētījumu veica Rīgas Tehniskā Universitāte.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu