Ķīnieši nespēj būt taupīgi (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia

Ķīniešu ir daudz, un līdz šim viņi atsaucīgi piedalījās masveida kampaņās, bet, ja tagad viena no tām aicina ķīniešus kļūt pieticīgākiem un samazināt ikdienas tēriņus, viņi nebūt nav tik naski aktīvai rīcībai.

Kāds Pekinas klerks – 24 gadus vecais Vans Hao, kas pelna 6400 juaņu mēnesī (485 lati; pēc Ķīnas mērauklas, tā ir vairāk nekā laba alga), internetā izplatīja paziņojumu, aicinot piedalīties brīvprātīgā akcijā 100 juaņas. Aicinājums galvenokārt bija adresēts Ķīnas vislabāk atalgotajiem iedzīvotājiem, un tā būtība – dzīvot tā, lai nedēļā nenāktos iztērēt vairāk nekā 100 juaņas jeb apmēram septiņarpus latu. Šajās 100 juaņās bija jāietver izdevumi, kas saistās ar pārtiku, transportu, iepirkumiem un izklaidi. Vārdu sakot, viss, izņemot kredīta maksājumus.

Kampaņa pamazām ieguva plašu publicitāti, kaut arī pašā iesākumā tai piekrita pievienoties tikai seši. Tagad to izdarījuši 100 000 ķīniešu, taču viņiem iet kā pa celmiem. Tā kā katram brīvprātīgajam par savu taupīgo dzīvi ir jāklāsta interneta dienasgrāmatā, var secināt, ka labi ja 20% no sociālajā projektā iesaistītajiem dalībniekiem dienā izdodas izdzīvot tikai ar nedaudz vairāk kā latu.

Arī pašam Hao sākumā veicās ne visai spīdoši – pirmajā nedēļā viņš nekādi nespēja iekļauties noteiktajā budžetā. Eksperimenta iniciators presei atklāja: "Pārsvarā šajā iniciatīvā piedalās biroju darbinieki, kuri pieraduši braukt ar taksometru un pirkt dārgas Rietumu brendu mantas. Arī es pats uz darbu braucu ar taksi un pusdienoju McDonald"s, kas Ķīnā nav nemaz tik lēti. Tagad esmu pārsēdies uz velosipēdu un eju pusdienot tradicionālajās ķīniešu ēstuvēs.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu