Taupības laikā Lieģis aplīp ar padomniekiem (79)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Laikā, kad ministrijas un ministri strauji samazina padomnieku skaitu, jaunais aizsardzības ministrs Imants Lieģis padomnieces amatā uzaicinājis korupcijas pētnieci, sabiedrības par atklātību Delna padomes locekli Rasmu Kārkliņu. Viņas uzdevumi būs padarīt caurspīdīgākus Aizsardzības ministrijas (AM) iepirkumus un Latvijas armiju tuvināt sabiedrībai.

Kā zināms, tā dēvēto ārzemju latviešu nonākšana pretkorupcijas padomnieku amatā ir viņiem pašiem daudzsološs pasākums. Piemēram, savulaik Jānim Kažociņam no britu militārajām aprindām visai drīz pēc nonākšanas toreizējā premjera Einara Repšes (JL) pretkorupcijas padomnieka amatā izdevās pārliecināt politiķu vairākumu par savu piemērotību SAB direktora amatam.

Ideja jaunā ministra I. Lieģa (Pilsoniskā savienība) komandā pieaicināt Rasmu Kārkliņu radusies, jo drīzumā AM piedzīvos pamatīgas strukturālas izmaiņas. Tāpat ministrija vēlas pēc iespējas samazināt korupcijas riskus sistēmā. R. Kārkliņa, lai gan pie ministra it kā strādā uz pusslodzi, darbā pavadot pilnu darba dienu un to darot "ar patiesu gandarījumu cerībā palīdzēt sakārtot aizsardzības sistēmu". Par darbu padomnieces amatā viņa saņem 800 latu mēnesī (pirms nodokļu nomaksas), Neatkarīgo informēja aizsardzības ministra biroja vadītājs Airis Rikveilis.

"Esmu piedalījusies Transparency International organizētā starptautiskā projektā par korupciju aizsardzības sistēmā, tā ka šī joma man nav sveša. Daudzas projektā izklāstītas idejas varēšu realizēt arī Latvijā," Neatkarīgajai sacīja R. Kārkliņa. Pirmais solis būs sistēmas izvērtēšana. Tāpat Transparency International projekta ietvaros ir izveidota pretkorupcijas rokasgrāmata, kuru varētu izmantot arī Latvijas aizsardzības sistēmā. "Gribētu panākt, lai iepirkuma konkursa uzvarētāju nevarētu noteikt tikai ar vienas amatpersonas akceptu. Vēl mēs varētu iepirkumu procedūrās kā novērotājus pieaicināt sabiedrisko organizāciju pārstāvjus," skaidroja korupcijas pētniece. Organizācija, kas regulāri izrāda gatavību piedalīties sekošanā dažādu iepirkumu procedūrai un arī uzrauga, piemēram, Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecības iepirkumus, ir tā pati Delna, kurā R. Kārkliņa darbojas kā padomes locekle.

Tad, kad būs noslēgušās AM reformas un "sakārtotas" iepirkumu procedūras, R. Kārkliņai būs jāuzlabo militārās jomas sadarbība ar sabiedrību. "Piemēram, tūlīt būs lielā talka, kur piedalīsies arī karavīri. Būtībā, mums sabiedrībai ir jāparāda, kādi ir iespējamie pakalpojumi, kurus armija sabiedrībai var sniegt," sacīja R. Kārkliņa.

Līdz šim AM ir iztikusi bez algotiem ministra padomniekiem pretkorupcijas jautājumos un bieži ir lūgusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) padomus korupcijas novēršanā. Tāpat KNAB ministrijas iestādēs ir rīkojusi dažādus izglītojošos pasākumus, Neatkarīgajai apliecināja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

2006. gadā R. Kārkliņa kandidēja uz tiesībsarga amatu, tomēr viņa neguva Saeimas atbalstu. Kā viens no šķēršļiem kļūšanai par tiesībsargu bija profesores ASV pilsonība. Gatavojoties izvirzīšanai atbildīgajā amatā, R. Kārkliņa bija iesniegusi atteikumu no ASV pilsonības, bet pēc noraidījuma viņa atteikumu atsaukusi un joprojām ir arī ASV pilsone.

Aizsardzības ministram I. Lieģim šobrīd ir četri padomnieki.

Komentāri (79)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu