Apstiprināts Liepājas ezera dabas aizsardzības plāns

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vides ministrija decembrī ir apstiprinājusi Liepājas ezera dabas aizsardzības plānu, ko izstrādājusi SIA „Carl Bro”, informē Vides daļas vadītāja Dace Liepniece. Vides ministrs Raimonds Vējonis ir parakstījis minēto dokumentu, un tas nozīmē, ka, atsaucoties uz šo plānu un tajā paredzētajām aktivitātēm, pašvaldība, kas atrodas ap ezeru, kā arī biedrība „Liepājas ezeri” var pretendēt uz Eiropas Savienības u.c. avotu līdzfinansējumu šis ūdenskrātuves apsaimniekošanā un dabas vērtību saglabāšanā.

„Šis plāns nosaka loģisku ezera teritorijas aizsardzības režīmu zonējumu. Tas turpmāk ļaus plānot ne tikai apsaimniekošanu un aizsardzību pēc Eiropas prasībām, bet arī tām atbilstošu ezera attīstību,” skaidro domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš. Plāna izstrāde ir nepieciešama ne tikai dažādu finanšu instrumentu naudas saņemšanai ezera atveseļošanas pasākumiem, bet arī, lai sabalansētu ezera dabas vērtību saglabāšanu ar pilsētas un apkārtējo pagastu sociāli ekonomisko un tūrisma iespēju attīstību.

No 2005.gada sākta regulāra ezera aizauguma fragmentācija un Bārtas upes ietekas tīrīšana un aizauguma samazināšana, sakopta ezera piekraste un atpūtas vieta Vaiņodes ielā; bet plāna izstrādes gaitā tika veikti aizsargājamās Ezerkrasta pļavas biotopu saglabāšanas pasākumi.

Lai veiksmīgi sabalansētu dabas aizsardzības pasākumus ar ezera izmantošanu rekreācijai un arī saimnieciskai darbībai, bija nepieciešams uzklausīt iedzīvotāju viedokli, tāpēc 2008. gada februārī un martā notika Liepājas ezera dabas aizsardzības plāna sabiedriskā apspriešana, kurā piedalījās gan ezera zvejnieki, gan makšķernieki, gan citas ieinteresētās iedzīvotāju grupas.

Sabiedriskās apspriešanas laikā ieteiktos liepājnieku un pagastu iedzīvotāju priekšlikumus izvērtēja un plāna projektā iekļāva Uzraudzības grupa.

„Šis darbs bija pietiekami darbietilpīgs, tāpēc plāna izstrāde turpinājās līdz aizvadītā gada beigām,” piebilst D. Liepniece.

Plāna izstrādes gaitā iegūta un izvērtēta informācija par ezerā sastopamām dabas vērtībām, sagatavoti priekšlikumi par ezera aizsardzību un saimnieciskās darbības iespējām, izveidotas kartes un izstrādāts Liepājas ezera individuālo aizsardzības un izmantošanas noteikumu projekts, kas gan vēl noteiktā kārtībā jāapstiprina Ministru kabinetā. Ezera aizsardzības un izmantošanas noteikumi turpmāk būs jāievēro visiem ezera izmantotājiem – ne tikai makšķerniekiem un zvejniekiem, bet arī tūrisma un aktīvās atpūtas uzņēmumiem un organizētājiem, dabas pētniekiem u.c.

Liepājas ezera dabas aizsardzības plāns turpmāk būs pieejams Liepājas pilsētas domes mājas lapā, Liepājas pašvaldības Vides daļā un ap ezeru esošo pagastu pašvaldībās.

Liepājas ezers kopš 2004. gada ir iekļauts Eiropas nozīmes aizsargājamo teritoriju "Natura 2000" sarakstā - gan kā vērtīga dabisko biotopu, gan kā savvaļas putnu aizsargājama teritorija. Ezera kopējā platība ir 4544 hektāri.

Dabas aizsardzības plāna izstrādi finansēja Latvijas Vides aizsardzības fonds, kas šim mērķiem piešķīra Ls 17 000. Projekta pieteikumu šā finansējuma saņemšanai sagatavoja un iesniedza Liepājas dome. 2006. gada 19. jūnijā tika noslēgts līgums starp domi un Vides aizsardzības fonda administrāciju par finansējuma saņemšanu projektam "Dabas aizsardzības plāna izstrāde "Natura 2000" teritorijai Liepājas ezers".

Jau pirms plāna izstrādes Liepājas pašvaldība kopīgi ar Latvijas Vides aizsardzības fondu un Vides ministrijas atbalstu iegādājās niedru pļāvēju, un jau vairākus gadus ezerā tiek pļautas niedres. Aicinot piedalīties arī ap ezeru izvietotās Liepājas rajona pašvaldības, ir izveidota biedrība "Liepājas ezeri". Ieviesta licencēta makšķerēšana un laivu reģistrācija. Pie ezera Vaiņodes ielas galā Liepājā ir izveidota iedzīvotāju atpūtas vieta. Ir izstrādāti vairāki detālplānojumi, kas ietver teritorijas pie ezera. Liepājas pašvaldība apmaksā ūdens analīžu veikšanu un organizē pašvaldības aģentūras "Nodarbinātības projekti" līdzdalību ezera piekrastes teritorijas kopšanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu