Šprotu gatavotāji drīzumā var palikt bez darba (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No zivrūpniecības uzņēmumiem varētu tikt atlaisti 2000 līdz 2500 darbinieki, ja netiks atrisināta šprotu problēma, brīdina Latvijas Zivrūpnieku savienība.

Pagājušā gada nogalē, pamatojoties uz konstatēto paaugstināta benzopirēna saturu kūpinātajos zivju produktos, Krievijas Veterinārais un fitosanitārais dienests uz laiku atsevišķiem Latvijas zivju konservu ražotājiem aizliedza produkcijas eksportu. Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze valdībai norādīja, ka Latvijas vēstniecība Krievijā sadarbībā ar Zemkopības ministriju gatavo diplomātisko notu Krievijas Ārlietu ministrijai ar mērķi rast skaidrojumu par esošo situāciju zivju produktu eksporta tirgū uz Krieviju. Savukārt, lai atceltu uzlikto aizliegumu atsevišķiem zivju konservu ražotājiem eksportēt zvejas produkciju uz Krieviju, Pārtikas un veterinārais dienests uzaicinājis Krievijas veterināros inspektorus apsekot un izvērtēt šos uzņēmumus atbilstoši Krievijas veterinārajām un sanitārajām prasībām.

Savukārt Latvijas Zivrūpnieku savienība brīdina, ka situācija nozarē ir kritiska un, ja krīze netiks atrisināta, tad jau tuvākajā laikā no zivrūpniecības uzņēmumiem varētu tikt atlaisti 2000 līdz 2500 darbinieki, bet ilgtermiņā sekas nozarē varētu būt vēl postošākas.

Spītējot dramatiskajai situācijai nozarē kopumā, Tukuma rajona Engurē bāzētais zvejas un zivju pārstrādes uzņēmums Unda negrasās atbrīvot savus darbiniekus. Kopskaitā tie ir 200 cilvēku, kas mēnesī saražo vienu miljonu konservu kārbu – šprotes, zivju pastēti, brētliņas tomātu mērcē. Pārstrukturēt noieta tirgus gan nākšoties, apstiprina ražošanas vadītāja Brigita Raginska: "Mēs netaisāmies apturēt ražošanu, jo Krievija mums nav vienīgais tirgus." Uzņēmums savus konservus eksportē arī uz Vāciju, Austrāliju, Ameriku. Sarežģījumi Krievijā Undai likšot pārkārtot ražošanu atbilstoši Rietumu klientu vajadzībām. Protams, tas būs gana sarežģīti, jo Austrumu kaimiņš jau vēsturiski ir lielākais Latvijā ražoto zivju produktu patērētājs. Tomēr atšķirībā no daudziem citiem pārstrādes uzņēmumiem Unda ir labākā situācijā, jo zivis pati gan apstrādā, gan zvejo. Zivju pārstrādes uzņēmuma SIA Unda neto apgrozījums 2005. gadā bijis 2 604 692 lati, kas ir par 2,6% mazāks, salīdzinot ar kompānijas neto apgrozījumu 2004. gadā – 2 675 463 latiem, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas Lursoft informācija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu