Plānprātību ārstēs ar Šekspīru (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viljama Šekspīra teksti palīdz smadzenes uzturēt formā. Tā secinājuši britu pētnieki no Liverpūles universitātes, kas pēta plānprātības ārstēšanas iespējas. Par literatūras pētnieku un fiziologu secinājumiem ziņo Londonas laikraksts "The Times".

Zinātnieki ir veikuši eksperimentu sēriju, kuras gaitā brīvprātīgo grupa lasīja Anglijas klasiķu darbus, bet speciāla iekārta reģistrēja galvas smadzeņu apvalka elektriskos impulsus.

Noskaidrojās, ka Šekspīra, Džefrija Čosera un Viljama Vordsvorta darbu fragmenti, kuros ir iekļauti neparasti vārdi vai sarežģītas sintaktiskās struktūras, smadzenēs reflektējas impulsu formā.

Pēc zinātnieku domām, neparasti vārdi ierastā kontekstā lasītāja smadzenēm liek funkcionēt pastiprinātas aktivitātes režīmā. Šāda iedarbība izrādījās tikpat stimulējoša kā sarežģītu uzdevumu risināšana. Filips Deiviss, viens no pētījuma autoriem, šādu smadzeņu reakciju sauc par "funkcionālu nobīdi".

Pētnieku nākamais solis ir noskaidrot, kuri smadzeņu iecirkņi īpaši aktīvi reaģē uz valodas novācijām un kā šo procesu izmantot plānprātības novēršanai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu