Aicina Slīteres dabas takas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dundagas novada kempingā "Ūši", kas atrodas rokas stiepiena attālumā no Kolkas raga, 12.jūnijā notiks Slīteres ceļotāju diena, kas ikvienam piedāvās pavadīt piedzīvojumiem bagātu dienu Slīteres nacionālajā parkā, izvēloties sev piemērotāko ceļošanas veidu, kā arī vietējo amatnieku un ražotāju tirdziņu "Ražots Slīterē", koncertu un gardāko zivju zupu Kurzemē "Kalā Pivād", kas tulkojumā no lībiešu valodas nozīmē "zivs svētki".

Šajā dienā būs iespēja apmeklēt par brīvu vai ar atlaidēm dažādus apskates objektus. Par šiem objektiem un jaunajiem tūrisma maršrutiem, ko asociācija "Lauku ceļotājs" izstrādājusi Slīteres nacionālā parka teritorijā, bija iespējams uzzināt arī žurnālistiem, piedaloties kopīgā braucienā. Gan Slīteres dienas pasākumu, gan jaunos maršrutus "Lauku ceļotājs" izstrādājis "EK Life +" programmas atbalstītā projektā "Polprop - Natura" sadarbībā ar Slīteres nacionālā parka vadību un Dundagas novada domi, kā arī ar vietējiem iedzīvotājiem.

Iespēja izvēlēties

Pavisam ir izveidoti deviņi dabas tūrisma maršruti cilvēkiem ar dažādām interesēm. Piemēram, dabas vērotāji var nodoties zvēru, putnu un augu vērošanai, jo teritorijas mežainība nodrošina zvēru daudzveidību, ir iespējams saklausīt, kā sasaucas pūces vai kā rej buki. Kājāmgājēji var izvēlēties maršrutu "Iepazīsti Mazirbi" un divās trīs stundās nosoļot aptuveni 7 līdz 10 kilometrus, iepazīstot arī lībiešu tautas kultūras un vēstures liecības. Var doties arī pa maršrutu "Gar jūras krastu" vai "Kolkasraga aplis", kas ir tikai trīs kilometri. Autoceļotājiem būs piemērots maršruts "Apkārt Slīterei", kas izbraucams vienā vai divās dienās. Arī velobraucēji var izvēlēties, vai doties izbraukumā pa "Slīteres apli", kas ir piemērots aktīviem braucējiem, jo nāksies pieveikt 50 kilometrus, vai "Pa lībiešu ciemiem", kas pārsteigs ar rimto dzīvi piecos šajos ciemos, kur vēl vietām saglabājušās senās zvejnieku dzīves iezīmes. Lai visu apskatītu, pietiks ar piecām stundām.

Paši pārbaudījuši

Brauciena laikā asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnāte Ziemele stāsta, ka katru maršrutu tā veidotāji ir rūpīgi pārbaudījuši, tāpēc katra maršruta aprakstā ir iekļauta ne tikai karte, vēsturiski nozīmīgi fakti, apraksti un informācija, kas saistīta ar kultūrvēsturi, bet arī norāde par katra maršruta grūtības pakāpi, ceļa segumu, cik ilgs laiks jāpatērē maršrutā, kur ir pieejamas naktsmītnes un cita noderīga informācija. Asociācijas pārstāvis un gids Juris Smaļinskis norāda, ka ļoti bieži tūrisma objekti ir pārbagāti ar informāciju, ko tūrists nedrīkst darīt, kādi aizliegumi noteikti jāņem vērā. "Jaunos maršrutus izstrādājām, gan ņemot vērā tūristu vēlmes, gan uzklausot vietējos uzņēmējus un iedzīvotājus," saka J.Smaļinskis. Arī A.Ziemele apliecina, ka arī Slīteres nacionālajam parkam jākļūst par teritoriju, kur striktos aizliegumus un rīcības ierobežojumus nomaina praktiska informācija par aktīvas atpūtas iespējām, lai tās nekaitētu dabai.

Būs ceļvedis

Šā mēneša sākumā "Lauku ceļotājs" izdos pirmo visaptverošo ceļvedi par Slīteres nacionālo parku, kur iekļauta informācija par ģeoloģiski un vēsturiski nozīmīgiem notikumiem, dabas un kultūrvēsturiskām vērtībām, interesantiem notikumiem, maršrutu un objektu aprakstiem un citu noderīgu informāciju ceļotājiem, kas papildināta ar ilustrācijām. Ceļvedī būs arī daudz vietējo iedzīvotāju sniegtās informācijas un stāstu.

Ne jau vienmēr ir jādodas simtiem un tūkstošiem kilometru tālu, lai ieraudzītu kaut ko skaistu. Daudz patīkamu iespaidu iespējams gūt, dodoties arī uz Slīteres nacionālo parku vai Kolkas ragu, kur satiekas Mazjūra ar Dižjūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu