Apzina plūdu radītos zaudējumus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.dzirkstele.lv

Pagastos plūdu radīto bojājumu finansiālā amplitūda ir no 400 līdz 10 000 latu.

Gulbenes novada dome uzdevusi visām pagastu pārvaldēm šonedēļ apzināt pavasara plūdu radītos zaudējumus, lai noskaidrotu, ar kādu naudas summu būs jārēķinās, novēršot bojājumus. Pagastu pārvalžu vadītāji savukārt talkā ir aicinājuši būvniecības firmu speciālistus praktiskam un finansiālam situācijas novērtējumam.

Stadionu varēs izmantot

Litenes pagasta pārvaldes vadītājs Vilnis Lapiņš informē, ka zaudējumi tomēr nav izrādījušies tik lieli, kā šķitis sākotnēji.

"Stadionam Pededzes līcī SIA "RCI -Gulbene" speciālisti novērtēja bojājumus. Ir jāpieliek tikai roku darbs, un stadionu šogad varēs izmantot. Ir jānovāc virsējais smilšu sanesums, jāaizlīdzina izskalojumi. Vairāk ir jādomā par turpmākajiem gadiem, lai nostiprinātu to stadiona malu, kas atrodas pašā Pededzes upes krastā. Sporta laukums jau izsenis ir atradies šajā vietā. Vienīgais, zinot, kāda situācija tur ir pavasaros, varēja izvēlēties lētāku stadiona segumu. Ir jākonsultējas ar celtniecības speciālistiem un jāņem vērā, cik naudas varam atļauties tērēt," stāsta V.Lapiņš.

Ūdens pārrāva ceļu, kas ved uz latviešu virsnieku nometnes vietu.

"To šķērso dzelzceļa sliedes. Tās demontējot, tika aizmirsts par nelielo notekūdeņu grāvīti, kurā netika ielikta caurteka. Šodien ir grūti pateikt, vai šī caurteka jāliek par pagasta vai dzelzceļa naudu," piebilst V.Lapiņš.

Atjaunos vairākus tiltus

Lejasciema pagasta pārvaldes vadītājs Māris Milns stāsta, ka nedēļas sākumā paši apbraukājuši un nofotografējuši visus palu ūdens salauztos tiltus pagastā. Lai tos pilnībā atjaunotu, ir vajadzīgi vismaz 10 000 latu.

"Praktiski no jauna ir jābūvē 1982.gadā celtais tilts uz brīvdabas estrādi, jāatjauno trošu laipa, kas ved pāri Gaujai no Sinoles uz Lejasciemu, jo ir salauzta tās vidusdaļa. Pagastā ir apdzīvota vieta Ratenieki. Lai šo māju iedzīvotāji nokļūtu uz Lejasciemu vai otrādi, viņiem ir jābrauc no Smiltenes šosejas puses, jo koka tilts, kas ved pāri Tirzai, ir salauzts. Lejasciemā pāri Tirzai no jauna jāierīko arī tā saucamais ganu tilts," situāciju raksturo M.Milns.

Liek jaunas caurtekas

Līgo pagasta pārvaldes vadītājs Uldis Doņuks informē, ka šobrīd jau tiek likta jaunas caurteka uz pagasta ceļa Siltais - Ušuri, kas izskalots uzreiz pēc Lieldienām. Caurteka maināma arī uz ceļa Lapši - Ušuri un Dravenieki - Lapši.

"Esam sastādījuši tāmi par 700 latiem, lai gan droši vien šī summa pārsniegs 800 latus. Labi, ka palu ūdeņus izturēja centrālais ceļš, kas ved pāri dīķiem. Lai neveidotos izskalojumi, jau iepriekš nostiprinājām krastus ar smilšu maisiem," stāsta U.Doņuks.

Visvairāk darba Stradu pagastā ir jāiegulda, atjaunojot brauktuvi Vīkšņi - Atvases - Voldemāri, kur Mellupe ir izrāvusi caurteku. "Būtībā mēs visu jau esam atjaunojuši. Tagad gatavosim tikai aprēķinu dokumentus. Mēģināsim paredzēt tādu summu, lai no tās atliktu arī servitūta ceļa uz Robežnieku un Upeslīču mājām sakārtošanai," stāsta Stradu pagasta pārvaldes vadītājs Juris Duļbinskis.

Druvienas pagasta pārvaldes vadītājs Juris Graumanis stāsta, ka šobrīd ir jāieliek tikai viena caurteka uz ceļa, kas ved uz "Trušļiem" un "Prēdeļiem". Tam būs nepieciešami aptuveni 500 lati. "Agrāk tur caurteka nav bijusi, bet pavasara palu ūdeņi norāda, ka tā ir vajadzīga," saka J.Graumanis.

Tirzas pagasta pārvaldes vadītājs Česlovs Barkovskis vēstī, ka pagastā neesot lielu postījumu.

"Cilvēki zina stāstīt, ka ir bijuši vēl lielāki plūdi. Arī Tirzas estrādei kaitējumi nav nodarīti. Nav izskaloti arī lieli ceļu posmi, problēmas ir tikai ar dažām caurtekām," stāsta Č.Barkovskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu