Haiti atjaunošanai piešķirs 10 miljardus dolāru (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskie donori apņēmušies piešķirt gandrīz 10 miljardus ASV dolāru (piecus miljardus latu), lai palīdzētu atjaunot janvāra zemestrīcē smagi cietušo Haiti, paziņojis ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

Saskaņā ar viņa teikto aptuveni 50 ANO dalībvalstis un starptautiskas organizācijas apņēmušās 2010.-2011.gadā Haiti piešķirt 5,3 miljardus dolāru (2,8 miljardus latu), lai finansētu valdības izstrādāto valsts atjaunošanas rīcības plānu. Vēl 4,6 miljardus dolāru (2,4 miljardus latu) Amerikas nabadzīgākajai valstij paredzēts piešķirt pēc 2011.gada.

Lielāko daļu finansējuma atvēlējušas ASV un Eiropas Savienība, kā arī Pasaules Banka, Kanāda, Brazīlija un Japāna.

Plānots, ka finansējuma izmantojumu pārraudzīs īpaši šim mērķim izveidota Haiti atjaunošanas pagaidu komisija (Interim Haiti Recovery Commission, IHRC) ASV īpašā sūtņa Haiti eksprezidenta Bila Klintona un Haiti premjerministra Žana Maksa Belrīva vadībā.

Pēc trešdien notikušās starptautisko donoru konferences ANO galvenajā mītnē Ņujorkā ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone solīja, ka Haiti atjaunošanu vadīs vietējie iedzīvotāji, tā būs visaptveroša, caurredzama, saskaņota un uz rezultātu tendēta.

Haiti 12.janvārī notika postoša septiņu ballu zemestrīce, kurā gāja bojā vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku un tika sagrauti simtiem tūkstoši mājokļu, sevišķi valsts galvaspilsētā Portoprensā.

Aplēses liecina, ka dažādiem ar Haiti atjaunošanu saistītiem projektiem turpmāko desmit gadu laikā būs nepieciešami 11,5 miljardi dolāru (seši miljardi latu).

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu