Haiti nemazinās haoss un izmisums (15)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kamēr pasaules valstu pārstāvji Kanādā spriež, kā varētu palīdzēt zemestrīces izpostītās Haiti iedzīvotājiem, uz pašas salas pieaug spriedze. Pēc attapšanās no šoka cilvēki arvien vairāk izjūt pārtikas trūkumu un apkārt valdošo haosu, kas izmisumā krītošos cilvēkus noved pat pie sadursmēm ar ANO darbiniekiem.

Nepilnas divas nedēļas pēc septiņas balles spēcīgās zemestrīces, kas  vienu no jau tā nabadzīgākajām pasaules valstīm novedusi vēl lielākā postā, tās iedzīvotājus pārņem izmisums. Strauji pieaugošajai vardarbībai un marodierismam tagad seko arī bads. Lai gan starptautiskā sabiedrība palīdzību sāka sniegt jau uzreiz pēc traģēdijas, nodrošināt nepieciešamos pārtikas krājumus deviņus miljonus iedzīvotāju lielajai valstij nav iespējams.

Arvien biežāk sastopamas ainas, kad pārtikas un ūdens dalīšana izvēršas masu nekārtībās. Pie sagrautās prezidenta pils pūli no patvarīgas automašīnas ar pārtiku sagrābšanas nespēja atturēt pat ANO miera uzturētāju šāvieni gaisā.

 Haiti iedzīvotājs: „Paskatieties, ko karavīri man nodarīja. Es neko nedarīju, bet viņi ar steku salauza man roku.”

Bads nav vienīgā problēma, kuru nespēj novērst starptautiskie glābēji. Zem sagruvušo ēku drupām joprojām atrodas tūkstošiem mirušo cilvēku. Kā atzīst salas iedzīvotāji, glābēji nezina, ko darīt ar atrastajām zemestrīces upuru mirstīgajām atliekām.

Žans Džozefs, Haiti iedzīvotājs: ”Līķus uz ielām var redzēt katru dienu. Ikreiz, kad ķīniešu glābēji māju drupās atrod mirstīgās atliekas, viņi tās pamet turpat uz ielas. Mums pašiem tās ir jāapglabā. Ja mēs to nevaram, līķi paliek uz ielas, kur tie smird un tos ēd suņi. Ja viņi patiesi grib mums palīdzēt, tad tas jādara pienācīgi.”

Tikmēr vakar Kanādā notikusī starptautiskā konference beigusies bez konkrētiem lēmumiem. Sanāksmē secināts, ka zemestrīces izpostītās Haiti atjaunošanai būs nepieciešami vismaz desmit gadi, un nolemts, ka galvenā sanāksme par Haiti atjaunošanu notiks martā ANO galvenajā mītnē Ņujorkā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu