Saskaitīti Liepājas dižkoki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar mērķi saglabāt un aizsargāt dižkokus Liepājas Zaļais centrs 2004. gadā sagatavoja projekta pieteikumu “Dižkoku identificēšana un uzskaite Liepājas pilsētā”. Projektu atbalstīja Latvijas Vides aizsardzības fonds un Liepājas Vides aizsardzības fonds, piešķirot finansējumu attiecīgi Ls 500 un Ls 600 apmērā. Projekts ir pabeigts,un iegūtie rezultāti ir vērtīgs pamats valsts un vietējas nozīmes dižkoku aizsardzības sistēmas izveidošanai Liepājas pilsētā.

Projekta gaitā tika apzināti 67 Vecliepājā augošie dižkoki, 34 no tiem - Jūrmalas parkā. Uzskaitīti arī vairāk nekā 150 koki, kuri, iespējams, drīz sasniegs dižkoku statusu, tātad varētu būt aizsargājami jau tagad. 26 uzskaitītie koki ir ar īpatnēju stumbra uzbūvi, par kuru mērīšanas metodiku dendroloģijas speciālisti pagaidām nav vienojušies.

Pavisam projekta gaitā ir savākta informācija par 490 Vecliepājas teritorijā augošajiem kokiem.

Koks tiek uzskatīts par dižkoku, ja tā stumbra apkārtmērs vai augstums nav mazāks par Ministru Kabineta noteikumos noteiktajiem izmēriem. Tādēļ katram projekta gaitā novērtētajam kokam ir izveidota uzskaites kartiņa, koki ir atzīmēti pilsētas plānā un apkopoti tabulās. Informācija ir iekļauta pilsētas Būvvaldes datu bāzē. Tā ir ietverta arī topošajā Liepājas pilsētas elektroniskajā Ģeogrāfiskās informācijas sistēmā (GIS) kā atsevišķs informācijas slānis. Šis materiāls būs pieejams ikvienam šobrīd vēl topošā portāla www.liepaja.lv lietotājam.

„Tādējādi par katru uzskaitīto koku būs iespējams iegūt operatīvu elektronisku informāciju, kurā redzama koka atrašanās vieta pilsētas kartē, atrodami dati par koka sugu, augstumu, stumbra apkārtmēru, veselības stāvokli utt.”, uzsver Būvvaldes datu bāzu inženieris Atvars Gūža, kurš piedalījās projekta īstenošanā.

„Iegūto informāciju izmantos ne tikai Būvvalde, gatavojot detaļplānojumus un izsniedzot būvniecības atļaujas. Šī informācijas tiks nodota arī Komunālajai pārvaldei, namu apsaimniekotājiem, kā arī zemes gabalu īpašniekiem, uz kuru zemes atrodas dižkoki. Mēs ceram nodrošināt informācijas pieejamību, kas ir ļoti svarīgi, lai aizsargātu pilsētas zaļo rotu un retos augus,” projekta rezultātus vērtē Vides nodaļas galvenā speciāliste Māra Zeltiņa.

M. Zeltiņa piebilst, ka šobrīd Vides nodaļa ir sagatatavojusi lēmuma projektu „Liepājas pilsētas Dabas pieminekļu aizsardzības un apsaimniekošanas noteikumi”. Jauno noteikumu projektu tuvākajā laikā nodos apstiprināšanai deputātiem. Noteikumiem paredzēts pievienot pielikumu sadaļu, kurā būs iekļauta arī dižkoku uzskaites gaitā iegūtā informācija.

Par projekta rezultātiem pirmdien preses konferencē stāstīja Zaļā centra vadītāja, Liepājas Pedagoģijas augstskolas pasniedzēja Inese Eistere. Viņa atzina, ka līdzīgs dižkoku uzskaites projekts būtu īstenojams arī Jaunliepājā un Karostā. „Bez tam Liepājas pieredze var kalpot kā piemērs arī citām Latvijas pašvaldībām,” papildināja I. Eistere.

Savukārt M. Zeltiņa apstiprināja, ka pašvaldība noteikti atbalstīs šā darba turpinājumu.

Dižkoku skaits, apkopojums pa sugām, izvietojums

Vecliepājā:

Kalnu kļavas 2 koki Parastā kļava 1 koks Trauslie vītoli 4 koki Parastās zirgkastaņas 17 koki Robīnijas baltās 3 koki Mandžūrijas riekstkoks 1 koks Holandes liepa 1 koks Parastā liepa 1 koks Sudraba vītoli 2 koki Parastais skābardis 1 koks Kopā 33 koki Jūrmalas parkā Holandes liepas 3 koki Sudraba kļava 1 koks Melnās priedes 14 koki Krimas liepas 3 koki Zaļais osis 1 koks Parastie skābarži 3 koki Parastie dižskābarži 4 koki Kanādas papele 1 koks Parastās zirgkastaņas 3 koki Kopā 34 koki

Aigars Štāls, sabiedrisko attiecību speciālists

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu