Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Cunami viļņiem varētu būt arī dažas pozitīvas sekas (5)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī 26.decembra cunami Dienvidāzijā aiz sevis atstāja pilnīgu postažu, tas varētu būt devis zināmu labumu Indijas izpostītajā piekrastē. Zvejnieki apgalvo, un to apstiprina arī zinātnieki un amatpersonas, ka mainījusies ūdens krāsa pie Indijas dienvidaustrumu krastiem.

"Tas ir tāpēc, ka viļņi uzvandīja jūras dibenu un virspusē uznesa barības vielas, un mūsu zinātnieki saka - tas var palīdzēt palielināt zivju populāciju," sacīja Indijas Tamilnadas štata amatpersona.

Tamilnadas štata piekraste ir viens no cunami vissmagāk cietušajiem reģioniem. Cunami skāra arī Keralu, Pondičerijas federāli pārvaldīto teritoriju un Andamanu un Nikobaru salas.

Cunami šajos rajonos iznīcināja lielāko daļu zvejnieku laivu. Zinātnieki saka, ka jaunas un saremontētas laivas jūrā varētu iziet pēc trīs mēnešiem un šis fakts jūras dzīvei, it īpaši zivīm, dos papildu laiku, lai atjaunotos.

Zinātnieki arī apgalvo, ka viļņi varētu būt aiz sevis atstājuši bagātus minerālus jaunās dubļu un smilšu nogulās pie krasta, raksta avīze "Hindustan Times".

Indijas valsts Centrālā kalnrūpniecības pētījumu institūta ekspertu komanda apskatīja vairākus piekrastes rajonus Tamilnadā no 27.decembra līdz 5.janvārim.

Komandas vadītājs V.J. Lovesons sacīja, ka piekraste ir kļuvusi tumšāka jūras mālu un ilmenīta (titānu saturošas rūdas) milzīgo iegulu dēļ. Viņš sacīja, ka 80 procentos Tamilnadas piekrastes ir jaunas iegulas, kas satur lielu daudzumu derīgo minerālu.

Uz augšu