Māras dīķī manīti paugurknābja gulbji ar rozā kājām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā, Māras dīķī, šoruden sastapti divi paugurknābja gulbji, kas no citiem sugas brāļiem atšķiras ar apspalvojumu un kāju krāsu - tā sauktajiem poļu gulbjiem kājas ir rozā, nevis melnas, bet jaunajiem putniem apspalvojums ir balts, nevis pelēcīgi brūns.

Ornitologs Ruslans Matrozis informēja, ka Māras dīķī oktobra vidū manīta paugurknābja gulbju ģimene - divi pieauguši un divi jauni putni. Divi no jaunajiem putniem ir tā sauktie poļu gulbji (''Cygnus olor immutabilis''). Uz kādu laiku putni no dīķa pazuduši, bet nu atgriezušies, un pirmdien ornitologiem izdevās tos apgredzenot. Šīs ģimenes tēviņam, kurš gan ir parasts paugurknābja gulbis, jau bijis gredzens. Iepriekš šis gulbis manīts kādā dīķī Baložos, kur ģimene šogad, iespējams, ligzdojusi. Rīgā poļu gulbis manīts arī pērn martā Juglas ezerā, bet Latvijā pirmoreiz šīs morfas (formas) mazuļi redzēti 1988.gadā Babītes ezerā. Kopš tā laika zināmas tikai četras vietas, kur novēroti šādi mazuļi - Babītes ezers, Engures ezers, Liepājas ezers un Skrundas zivju dīķi. Ja izdosies pierādīt ligzdošanu Baložos, tā būs piektā zināmā vieta, norādīja Matrozis. "Jau kopš seniem laikiem, kad gulbju turēšana nebrīvē bija īpašnieka turīguma pazīme, īpaši vērtīgi bija gulbji ar rozā kājām. Par tiem maksāja lielāku naudu. Lielākā daļa no šādiem gulbjiem tika ķerti Polijas teritorijā, tāpēc tos nosauca par poļu gulbjiem. Sākumā šai morfai pat piešķīra sugas statusu, bet vēlāk konstatēja, ka tā ir zināma ģenētiska atšķirība, kas parādās nelielai daļai gulbju," pastāstīja Matrozis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu