Turpinās darbi Cēsu Pils parkā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cēsu dome ieguvusi finansējumu no vides aizsardzības fonda, lai varētu turpināt nogāžu nostiprināšanu Pils parkā. Domes vides politikas speciāliste Inta Ādamsone ar prieku saka, ka šoreiz iedota visa prasītā summa – Ls 11600. Kopā ar domes līdzfinansējumu ir aptuveni 15 tūkstoši latu.

"Acīmredzot pirmajā kārtā paveiktais, kas arī īstenots par šī fonda līdzekļiem, pārliecināja speciālistus, ka Cēsīs naudu izlieto lietderīgi," saka I. Ādamsone. Finansējums jāapgūst līdz nākamā gada jūnijam. Pirmajā kārtā izveidoja nogāzi centrālo kāpņu tuvumā, šoreiz darbi notiek gar Livonijas pils mūriem. Domes ainavu arhitekts Jānis Sirlaks pastāstīja, ka uzsākta zemes slāņa norakšana tiešā mūru tuvumā. "Darbi notiek arheoloģiskajā uzraudzībā. Iecerēts norakt apmēram metru biezu slāni. To darām divu iemeslu dēl. Pirmkārt, vairāk atsegsies mūri, ko laika gaitā aizsedzis pamatīgs kultūrslānis. Otrkārt, norakto zemi izlīdzinās turpat nogāzē, padarot to mazliet lēzenāku. Pēc tam nogāzes nostiprinās ar ģeotekstīliju, iesēs zāli, sastādīs košumkrūmus," skaidro J. Sirlaks. Darbi iecerēti plašā apjomā. Ne tikai nogāžu sakārtošana, nostiprināšana un apzaļumošana, bet arī ūdens novadīšanas sistēmas izveidošana, jo notekūdeņi nodara postu pils ziemeļu tornim. Iecerēts sakārtot un apzaļumot nogāzes gandrīz gar visu pils mūri. Projekta ietvaros paredzēts aizvākt arī lielo zemes kalnu, kas radies arheoloģisko izrakumu rezultātā un gadu gaitā jau apaudzis ar nezālēm. "Rakšanas darbi gar mūri gan notiks nelielā platībā, jo, veicot kontrolrakumus, atklājās, ka sešdesmitajos gados uzceltais mūra fragments pie ziemeļu torņa ir bez stabiliem pamatiem, tāpēc atrakt to būtu bīstami," saka J. Sirlaks. Zemes darbus pašlaik veic bezdarbnieki un sabiedriski derīgajos darbos iesaistītie. Nogāzes nostiprināšana un apzaļumošana uzticēta z/s "Kliģēni", kas īstenoja arī pirmo kārtu. J. Sirlaks skaidro, ka dažās vietās nāksies veidot terasējumu, lai nogāze būtu vieglāk kopjama. "Nogāžu nostiprināšana notiek samērā lēni, jo darbi jāveic ar rokām. Tomēr ceram, ka paredzētajos termiņos visu izdosies realizēt," saka J. Sirlaks. I. Ādamsone skaidro, ka jau sākts domāt par jauniem projektiem, lai piesaistītu līdzekļus arī turpmākajiem darbiem Pils parka sakārtošanā. Darāmā vēl daudz, un tikai ar fondu atbalstu iespējams realizēt ieceres. Cēsnieki un pilsētas viesi šajā vasarā varēja novērtēt pērn paveikto. Nogāze gar kāpnēm jau apaugusi ar zāli, sakuplojusi un ziedēt sākusi izveidotā ziedu upe. Pēc pretējās nogāzes sakārtošanas upes stādīšana turpināsies, un tā vīsies līdz pat kāpņu pakājei. I. Ādamsone ar bažām domā par ziemu, jo pērn šo apsnigušo nogāzi savām aktivitātēm izmantojuši velosipēdisti. "Ceru, viņi sapratīs, ka augu ziemas mieru nevajadzētu traucēt. Varbūt vairāk šai vietai uzmanību pievērsīs pašvaldības policija, kuras logi ir tieši uz šo nogāzi. Tikai kopīgiem spēkiem Pils parks kļūs arvien ziedošāks un zaļojošāks," saka I. Ādamsone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu