Noskaties: vētra plosa Baltijas jūru (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2019. gads sācies ar pamatīgu viļņošanos vārda tiešajā nozīmē - Baltijas jūrā plosās spēcīga vētra, un viļņu augstums vietām sasniedz pat vairākus metrus. 

Sociālo tīklu lietotāji aktīvi dokumentē dabas stihiju, kas cita starpā radījusi arī problēmas Baltijas jūras valstīs. 

ACULIECINIEKA VIDEO: Vētra Baltijas jūrā

Kāds "Postimees", kurš vētras laikā atradās uz "Tallink" kuģa "Baltic Queen" klāja, iesūtījis portālam video, kurā redzami lielie viļņi Baltijas jūrā.

"Naktī prāmī bija ciešami. Kapteinis, stūrmanis un visa ekipāža labi pastrādāja, un pasažieri neizjuta pārāk lielas neērtības. Mums ir lieliski jūrnieki!" stāsta aculiecinieks.

Tallinas lidostā vētras dēļ varētu rasties neliela aizkavēšanās, brīdinājis lidostas preses dienests.

Zviedrijā vētras dēļ trešdien bez elektroapgādes palikuši vairāk 100 000 mājsaimniecību un ievērojami traucēta satiksme. Vētra "Alfrīda" vissmagāk skārusi Zviedrijas dienvidu reģionus. Neviens cilvēks vētras dēļ nav cietis.

Daudzviet ceļus aizsprostojuši nolūzuši koki un citi objekti, piemēram, sagāzušās sastatnes un ceļu zīmes. Transporta pārvalde aicinājusi cilvēkus nedoties uz apgabaliem, kur vētra plosījusies visvairāk. Arī galvaspilsētā Stokholmā apgrūtināta satiksme un atcelti prāmji vairākos maršrutos.

Aculiecinieka foto: Rīgas-Jelgavas šoseja putenī

Foto: Jānis Bulis

Gaisa satiksmi vētra vēl nav ietekmējusi, bet Zviedrijas lidostu operatorkompānijas "Swedavia" preses pārstāvis aicinājis pasažierus laicīgi doties uz lidostām, ņemot vērā apgrūtināto satiksmi uz ceļiem.

Tikmēr "Tallink Latvija" šorīt paziņojusi, ka kuģniecības kompānijas "Tallink" kuģis "Isabelle", kas no Rīgas izbrauca 1.janvāra vakarā, trešdien ieradīsies Stokholmas ostā Zviedrijā ar kavēšanos,.

"Tallink Latvija" informēja, ka Stokholmas ostā prāmis "Isabelle" trešdien varētu ierasties aptuveni plkst.14 (pēc Zviedrijas laika), kamēr, pēc informācijas "Tallink" mājaslapā, atbilstoši kustības grafikam prāmim Stokholmas ostā plānotais ierašanās laiks ir plkst.10.30.

GALERIJA: Vējains rīts pie Daugavgrīvas mola

Savukārt, vai "Isabelle" kavēšanās iemesli ir saistīti ar vētru jūrā, "Tallink Latvija" pārstāvji aģentūrai LETA patlaban nekomentēja.

Tajā pašā laikā prāmja "Romantika", kas 1.janvārī no Stokholmas izbrauca plkst.17, kursēšanas grafikā patlaban nav izmaiņu un prāmis Rīgas ostā plāno ierasties atbilstoši kustības grafikam plkst.11.

Vētras dēļ Igaunijā traucēta gaisa satiksme, atcelti prāmji uz Hījumā salu un vairāk nekā 6600 mājsaimniecību palikušas bez elektroapgādes.

Spēcīgā vēja dēļ lidmašīnai, kas izlidoja no Tallinas un bija ceļā uz Kerdlas lidostu Hījumā, nācās atgriezties galvaspilsētā, un reiss tika atcelts.

Galerija: vētra Pāvilostā

Aviokompānijas "Transaviabaltika" pārstāvis paziņoja, ka pašreiz Kerdlas lidostā nav iespējams nolaisties. Pilots mēģinājis divas reizes, bet drošības apsvērumu dēļ tas nav bijis iespējams, tādēļ nolemts atgriezties Tallinā.

"Transaviabaltika" pārstāvis norādīja, ka nolaišanos apgrūtina ne tikai spēcīgais vējš, bet arī apledojums uz skrejceļa. Līdzīga situācija ir arī Kuresārē, viņš piebilda.

Nacionālais meteoroloģijas dienests lielā daļā Igaunijas ziemeļu un rietumu izsludinājis otrā līmeņa trauksmi, kas nozīmē, ka laikapstākļi var kļūt cilvēkiem bīstami.

Meteorologi prognozē, ka valsts ziemeļos vēja ātrums sasniegs desmit līdz 15 metrus sekundē un vēja brāzmas 20 metrus sekundē, bet valsts rietumos vēja ātrums sasniegs 17 līdz 22 metrus sekundē, bet brāzmas - līdz 27 metriem sekundē.

Salu piekrastēs tiek prognozētas vēja brāzmas līdz 30 metriem sekundē.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka aizvadītajā naktī Olandē jeb Ālandu salās, Somijas dienvidrietumos, reģistrētas vēja brāzmas līdz 41,6 metriem sekundē (m/s) , kas provizoriski ir jauns rekords Somijai. Agrā rītā Gotlandē bija vēja brāzmas līdz 35 m/s. Baltijas jūrā netālu no Stokholmas vēja brāzmu spēks naktī sasniedza 37 m/s, bet Zviedrijas piekrastē uz ziemeļiem no Stokholmas - 38,5 m/s.

Baltijas jūrā sinoptiķi izsludināja augstākās pakāpes jeb sarkano brīdinājumu. Latvijā spēkā oranžās krāsas brīdinājums, bet nav gaidāmi lieli vēja postījumi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu