"Jūs izglābāt Rahafas dzīvību." Kādu lomu sociālie tīkli spēlēja jaunietes bēgšanā no Saūda Arābijas

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
 Rahafa Muhameda al Kununa
Rahafa Muhameda al Kununa Foto: Reuters/ScanPix

18 gadus vecā Rahafa Mohammeda al-Kununa nedēļas nogalē piesaistīja visas pasaules uzmanību, ģimenes ceļojuma laikā no Kuveitas aizbēgot uz Taizemi un plānojot pieprasīt patvērumu Austrālijā. Lai gan jaunietes tālākais liktenis vēl nav skaidri zināms, viņas 20 gadus vecā draudzene Nura Alharbi - kura pati aizbēga no ģimenes Saūda Arābijā un patlaban mīt Sidnejā - saka, ka lielais atbalsts sociālajos tīklos, visticamāk, izglābis al-Kununas dzīvību.

Pēc ierašanās Taizemē al-Kununa iebarikādējās viesnīcas istabā un pieprasīja tikšanos ar ANO Bēgļu aģentūras UNHCR pārstāvjiem. Notikušā pavērsieni tika aprakstīti sociālajos tīklos, kur al-Kununa saņēma tūkstošiem atbalstošu ziņojumu no visas pasaules.

Al-Kununas draudzene Alharbi uzskata, ka tieši lielā publicitāte un globālais satraukums par jaunietes likteni paglāba jauno sievieti no deportācijas atpakaļ pie ģimenes. Al-Kununa ir pārliecināta, ka atgriešanās gadījumā viņas dzīvība būtu briesmās.

Foto: Reuters/ScanPix

"Vakar viņi [sociālo tīklu lietotāji] mainīja Rahafas dzīvi. Jūs - cilvēki, mediji - vakar izglābāt Rhafas dzīvību," otrdienas rītā intervijā izdevumam "The Guardian" sacīja Alharbi.

"Viņa nespēja tam noticēt. Šodien viņai zvanīju, un viņa teica, ka redzot tūkstošiem ziņu, kurās viņai pausts atbalsts," teica draudzene. "Viņa ir pārbijusies un satraukta, taču, kad ieraudzīja ziņas, tās mainīja viņas noskaņojumu."

Alharbi stāsta, ka pati ģimenē valdošo apstākļu dēļ esot aizbēgusi no Saūda Arābijas un meklē patvērumu Austrālijā. Alharbi uztur kontaktus ar al-Kununu visu viņas bēgšanas laiku.

Alharbi arī pieminēja Dinas Ali Laslūmas gadījumu. 24 gadus vecā sieviete 2017.gada aprīlī no Saūda Arābijas caur Filipīnām mēģināja aizbēgt uz Austrāliju, taču ģimene viņu atrada Manilas lidostā un aizveda atpakaļ uz Saūda Arābiju. Nav zināms, kas ar Laslūmu notika pēc atgriešanās Saūda Arābijā.

"Viņai nebija tāda atbalsta, un šā iemesla dēļ viņa ir atpakaļ Saūda Arābijā - viņa ir pazudusi," norāda Alharbi.

Pēc al-Kununas gadījuma nonākšanas atklātībā tviterī populāra kļuva mirkļbirka #SaveRahaf, sociālo tīklu lietotājiem iebilstot pret Taizemes sākotnējiem plāniem deportēt viņu atpakaļ uz Kuveitu. Sociālajos tīklos arī izskanēja dažādām valstīm adresēti aicinājumi piešķirt al-Kununai patvērumu.

"Vakardien mēs uzvarējām, bet tā bija maza uzvara," uzskata Alharbi. "Mēs dabūjām viņu laukā [no lidostas], bet patiesā uzvara būs tad, kad viņa būs prom no Taizemes. Un tas notiks."

Al-Kununa esot vēlējusies pamest Taizemi pirmdien, kad uzzināja, ka valstī ieradies viņas tēvs. Taču pašlaik jauniete Taizemē jūtoties droši. "Viņa man piezvanīja un teica, ka ANO esot laba un sargājot viņu," stāsta draudzene. "Viņa grib visiem pateikt, ka vēlas doties prom no Taizemes uz jebkuru drošu valsti."

Alharbi apgalvo, ka Austrālija esot atcēlusi al-Kununas pieteikto tūrisma vīzu. "Es nezinu iemeslu, jo viņi neatbild," norāda Alharbi. Austrālijas valdība šos apgalvojumus vēl nav komentējusi.

Pirmdien Austrālija pauda bažas par jaunietes situāciju un sacīja, ka esot Taizemi un UNHCR mudinājusi ļaut viņai formāli pieteikties patvērumam.

UNHCR pārstāvis norādījis, ka situācijas apzināšana un formalitāšu nokārtošana varētu prasīt vairākas dienas. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu