Lielāko daļu algas atdod trūcīgajiem studentiem: pasaules labākais skolotājs saņem miljonu dolāru (6)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pasniedz matemātiku un fiziku Kenijas lauku skolā, franciskāņu ordeņa brālis, kurš 80% savas algas ziedo projektiem, kas palīdz trūcīgākajiem audzēkņiem - tā dzīvo Peters Tabiči, kurš atzīts par gada labāko skolotāju. Viņš austrāliešu aktiera Hjū Džeksona vadītā ceremonijā Dubaijā saņēmis viena miljona dolāru (883 500 eiro) prēmiju no izglītības fonda "Varkey Foundation".

Tabiči uzvarēja sīvā cīņā, jo no 179 pasaules valstīm šim godam bija izvirzīti vairāk nekā 10 000 skolotāju.

36 gadus vecais Tabiči māca Keriko vidusskolā Pvani ciemā Austrumāfrikas lūzumzonā.

Tabiči 80% no saviem ienākumiem ziedo vietēja mēroga projektiem, lai trūcīgākie skolēni varētu tikt pie mācību grāmatām un skolas apģērba, vēsta "The Guardian".

Vairāk nekā 90% Tabiči audzēkņu nāk no trūcīgām ģimenēm. Gandrīz trešdaļai ir tikai viens vecāks vai arī viņi ir bāreņi. Skolēniem jāmēro līdz pat septiņus kilometrus garš ceļš uz skolu, kas lietus sezonā kļūst neizstaigājams. Reģionā bieži ir sausums un plosās bads.

Skolā, kurā strādā Tabiči, ir viens vienīgs dators, slikts interneta savienojums un viens skolotājs uz 58 audzēkņiem. Tabiči tur sāka "talantu attīstīšanas klubu" un paplašināja zinātnes pulciņu, kurā skolēni savus projektus attīsta tik augstā līmenī, ka daudzi jau sacenšas nacionālajās olimpiādēs. Viņa audzēkņi piedalījušies arī starptautiskos konkursos un reiz pat ieguvuši Lielbritānijas Karaliskās ķīmijas biedrības balvu.

Skolā uzņemto skolēnu skaits pēdējo trīs gadu laikā dubultojies, un tagad tur mācās 400 bērni.

"Es šeit esmu, tikai pateicoties tam, ko sasnieguši mani skolēni," saņemot balvu, sacīja Tabiči. "Šī balva sniegs viņiem iespējas. Tā parāda pasaulei, ka viņi var izdarīt jebko."

Ceremonijā tika demonstrēts video sveiciens no Kenijas prezidenta Uhuru Keniatas. "Peter, tavs stāsts ir Āfrikas stāsts - jauns kontinents, kurā kūsā talants," viņš sacīja.

"Āfrika ražos zinātniekus, inženierus un uzņēmējus, kuru vārdi kādreiz būs pazīstami visās pasaules malās," teica Tabiči. "Un meitenes būs liela daļa no šī stāsta. Es ticu, ka zinātne un tehnoloģijas var spēlēt vadošo lomu Āfrikas potenciāla apgūšanā. Āfrikā aust rīts. Debesis ir skaidras. Šis ir Āfrikas laiks."

Kad Tabiči iekļuva starp desmit balvas finālistiem, viņš par sevi un skolu stāstīja video intervijā:

Pagājušogad balvu ieguva vizuālās mākslas skolotāja Andrija Zafiraku no Londonas. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu