Eksperti: Saules ultravioletais starojums sasniedz vidēju līmeni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kopš marta beigām ultravioletā starojuma indekss Latvijā dienas vidū sasniedz trešo līmeni, tādēļ, ilgstoši uzturoties saulē, jāsāk ievērot aizsardzība pret saules stariem.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs atgādina, ka ultravioletā radiācija visintensīvākā ir dienas vidū, kad saules staru krišanas leņķis ir vislielākais.

Saskaņā ar "timeanddate.com" datiem dienas garums un saules staru krišanas leņķis patlaban ir tāds pats kā septembra pirmajā pusē, pēc 10.aprīļa tas būs atbilstošs augusta nogalei.

Ultravioletais starojums pakāpeniski palielināsies līdz jūnija beigām. Sauļošanās sezonu vēlams sākt pēc iespējas agrāk, kamēr ultravioletais starojums vēl nav augsts.

No saules stariem visvairāk jāuzmanās cilvēkiem ar gaišu ādu un blondiem vai rudiem matiem, kuriem uz ādas ir daudz vasaras raibumu. Ļoti uzmanīgiem jābūt arī citiem cilvēkiem, kuriem agrāk bijuši saules apdegumi, tāpat no saules īpaši jāsargā bērni.

Ultravioletā starojuma ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām. Vienlaikus jāatceras, ka saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas cilvēkam nepieciešamais D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem ādas vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā slimība Latvijā. Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā vai dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu