Ekvadoras prezidents: Asanžs vēstniecībā nodarbojās ar spiegošanu (8)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ekvadoras prezidents Lenins Moreno intervijā izdevumam "The Guardian" sacījis, ka vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs esot pārkāpis patvēruma noteikumus un izmantojis Ekvadoras vēstniecību Londonā kā "spiegošanas centru".

Ceturtdien Asanžs tika aizturēts, jo Ekvadora atsauca viņam piešķirto politisko patvērumu.

47 gadus vecais Asanžs Ekvadoras vēstniecībā Londonā aizvadīja gandrīz septiņus gadus.

Moreno sacīja, ka no Lielbritānijas esot ieguvis rakstisku apliecinājumu, ka tiks ievērotas Asanža cilvēktiesības un ka viņu neizdos valstij, kur viņam draud nāvessods.

Moreno rīcība Ekvadorā izsaukusi strīdīgu reakciju. Iepriekšējais prezidents Rafaels Korrea apsūdzējis savu kādreizējo sabiedroto Moreno "noziegumā, ko cilvēce nekad neaizmirsīs".

"WikiLeaks" piedēvēta saistība ar anonīmu vietni, kurā apgalvots, ka Moreno brālis izveidojis ofšoru. Nopludināto materiālu vidū ir arī Moreno un viņa ģimenes privātie attēli.

Moreno intervijā noliedza, ka Asanža izraidīšana būtu bijusi atriebšanās par nopludinātajiem materiāliem. Ekvadoras prezidents sacīja, ka Asanžs esot no vēstniecības iejaucies citu valstu lietās.

"Jebkurš destabilizācijas mēģinājums Ekvadorai ir nepieņemams, jo mēs kā suverēna valsts ar cieņu izturamies pret citu valstu politiku," teica Moreno. "Diemžēl no mūsu teritorijas un ar iepriekšējās valdības amatpersonu atļauju Ekvadoras vēstniecība Londonā kalpoja kā vieta, no kuras iejaukties citu valstu procesos."

"Mēs nevaram pieļaut, ka mūsu māja - māja, kura atvēra savas durvis - kļūst par spiegošanas centru," Moreno norādīja. "Šādas darbības ir pretrunā ar patvēruma noteikumiem. Mūsu lēmums nav patvaļīgs; tas balstīts uz starptautisko likumdošanu."

Kā nesenu piemēru tam, kā Asanžs iejaucas citu valstu lietās, viņš minēja "WikiLeaks" 2019. gada janvārī publicētos materiālus par Vatikānu.

Moreno arī sacīja, ka Asanžs esot slikti izturējies pret vēstniecības darbiniekiem un neesot ievērojis personīgo higiēnu, un, ņemot vērā visus apstākļus, Ekvadora vairs neesot spējusi turpināt sniegt Asanžam politisko patvērumu.

"Ekvadora saskaņā ar starptautisko likumdošanu ir sargājusi Asanža pamata tiesības, bet šīs tiesības nenozīmē, ka viņam nav jāstājas tiesas priekšā un jāatbild uz apsūdzībām, kas pret viņu vērstas. Politisko patvērumu nevar izmantot, lai izvairītos no noziegumu pastrādāšanas sekām," uzsver Moreno.

Londonas policija aizturējusi Asanžu Ekvadoras vēstniecībā, jo viņš nav "ieradies tiesā" atbilstoši 2012.gadā izdotajam tiesas rīkojumam.

Tikmēr "WikiLeaks" paziņoja, ka Ekvadora pārkāpusi starptautiskās tiesības un rīkojusies nelikumīgi, atsaucot patvērumu Asanžam. Vietne arī ziņo, ka Ekvadoras vēstnieks uzaicinājis policiju vēstniecībā aizturēt Asanžu.

Asanžs kopš 2012.gada jūnija uzturējās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par izvarošanu, un Ekvadora viņam piešķīrusi politisko patvērumu.

Zviedrijas prokurori pagājušā gada maijā izbeidza izvarošanas lietu pret Asanžu, taču viņš joprojām var tikt aizturēts, ja atstās vēstniecību, jo 2012.gadā pārkāpis nosacījumus atbrīvošanai no apcietinājuma.

Asanžs, kura izveidotā tīmekļa vietne publiskojusi desmitiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu, vienmēr noliedzis, ka būtu vainīgs viņam izvirzītajās apsūdzībās izvarošanā. Viņš atteicies doties uz Zviedriju, baidoties no izdošanas ASV, kur varētu tikt tiesāts par šo dokumentu publiskošanu.

Nesen nāca gaismā, ka Asanžam ASV izvirzītas apsūdzības, taču joprojām nav zināms šo apsūdzību saturs. Tiek uzskatīts, ka Asanžu apsūdz plānos kopā ar bijuši ASV armijas izlūkošanas analītiķi Čelsiju Meningu ielauzties valdības datorā, kurā glabājās slepena informācija.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu