Šrilankas teroraktu sarīkotāji bija izglītoti un turīgi (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vairums teroristu, kuri Lieldienās sarīkoja teroraktus Šrilankā, nāca no pārtikušām ģimenēm un bija ieguvuši labu izglītību, paziņojis Šrilankas jaunākais aizsardzības ministrs. 

Savstarpēji saskaņotajos uzbrukumos tika nogalināti vairāk nekā 350 cilvēki.

Lielākā daļa uzbrukumu sarīkojušo teroristu piederēja vidusslānim un pārtikušākajai vidusslāņa daļai. Viņi bija atdalījušies no divām mazpazīstamām islāma radikāļu grupām un uzskatīja, ka islāmam jābūt vienīgajai valstī atļautajai reliģijai.

"Viņi ir diezgan labi izglītoti cilvēki," atklāja Šrilankas jaunākais aizsardzības ministrs Ruvans Vidževardene. Vismaz vienam teroristam bija augstākā izglītība jurisprudencē, bet vairāki citi, iespējams, studējuši Lielbritānijas un Austrālijas augstskolās.

Vairums Šrilankas iedzīvotāju ir budisti, bet tur ir arī lielas hinduistu, musulmaņu un kristiešu kopienas. Valstij ir gara etnisko un reliģisko konfliktu vēsture.

Šrilankas amatpersonas atzinušas, ka drošības dienestu rīcībā bijusi informācija par iespējamiem uzbrukumiem Lieldienu laikā, taču tie neesot pietiekami plaši izplatījuši brīdinājumus par tiem.

Uzbrukumi notika vairākās Šrilankas vietās.

Šrilankas valdības paziņojumi par Lieldienu teroraktiem līdz šim bijuši savstarpēji pretrunīgi. Trešdien policija ziņoja, ka uzbrukumus īstenoja deviņi teroristi-pašnāvnieki, kaut arī dienu pirms tam amatpersonas runāja par septiņiem uzbrucējiem.

Iepriekš arī izskanēja ziņas par visu uzbrucēju saistību ar vienu islāma ekstrēmistu organizāciju. 

Saskaņā ar jaunāko informāciju, saistībā ar Lieldienu teroraktiem aizturēti 60 cilvēki. Šrilankas izmeklētājiem palīdz ASV bruņotie spēki un Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

Atbildību par uzbrukumiem Šrilankā uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Vidževardene trešdien atkāpās no dienu iepriekš izteiktā komentāra, ka uzbrucēji ar Šrilankas teroraktiem atriebušies par slaktiņu Kraistčērčas mošejās Jaunzēlandē, kurā tika nogalināti 50 cilvēki. Trešdien viņš žurnālistiem sacīja, ka neesot atrasti tieši pierādījumi šādai versijai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu