Austrālijā smakojoša našķa dēļ evakuē universitāti

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Duriāns.
Duriāns. Foto: SADIQ ASYRAF/TT NYHETSBYRÅN

Austrālijas glābšanas dienesti piektdienas pēcpusdienā "spēcīgas gāzes smakas" dēļ evakuēja Kanberas Universitātes bibliotēku, kur pēc tam veica pārmeklēšanu un "atmosfērisko novērošanu". Vēlāk kļuva zināms, ka satraukumam nebija pamata, jo vaininieks izrādījās duriāns - bēdīgi slavenais, spēcīgi smakojošais auglis, kas izraisījis ne vienu vien incidentu.

Glābšanas dienesti smakas avotu atrada apmēram stundu pēc evakuācijas.

"Ugunsdzēsēji beiguši ēkas pārmeklēšanu un noskaidrojuši smakas avotu," teikts atbildīgo dienestu paziņojumā. "Bibliotēkā atgriezušies cilvēki, un tā atkal nodota Kanberas Universitātes darbinieku rīcībā."

Incidenta vaininieku nācās atklāt bibliotēkai. Izrādījās, ka kāds bija iemetis duriānu atkritumu tvertnē netālu no vēdināšanas šahtas bibliotēkas otrajā stāvā. 

Tā nav pirmā reize, kad smakojošā augļa dēļ nācies evakuēt augstskolas bibliotēku Austrālijā. Bailēs par iespējamu gāzes noplūdi pagājušā gada aprīlī no Melburnas Karaliskā tehnoloģiju institūta (RMIT) tika evakuēti 600 studenti un darbinieki. Evakuāciju veica 40 ugunsdzēsēji, tai skaitā īpašās vienības.

Duriānam raksturīga vienlaikus salda un sāļa garša, taču tā smaka atbaida daudz eksotisko augļu mīļus. 19.gadsimta britu dabaszinātnieks Alfrēds Rasels Volless pasludināja duriānu par "augļu karali", taču mūsdienu restorānu apskatnieks Ričards Stērlings tā smaržu salīdzinājis ar "terpentīnu un sīpoliem, garnētiem ar sporta zeķi", ko var sajust pa gabalu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu