"Putina pavāra" firmu vaino dizentērijas uzliesmojumā Maskavas bērnudārzos (4)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Jevgeņijs Prigožins un Vladimirs Putins 2010.gadā
Jevgeņijs Prigožins un Vladimirs Putins 2010.gadā Foto: AP/Scanpix

Natālija Konkova no bērnudārza Maskavā saņēma zvanu ar lūgumu atnākt pakaļ piecus gadus vecajam dēlam Jaroslavam, kuram bija drudzis un grūtības noturēties kājās. Turpmākās diennakts laikā palika sliktāk - sākās smaga caureja un vemšana. Puiku aizveda uz slimnīcu. Diagnoze: dizentērija. Līdz šim 27 bērnu vecāki vērsušies tiesā pret Kremlim pietuvināto oligarhu Jevgeņiju Prigožinu, kurš iemantojis iesauku "Putina pavārs", bet tiesas sēdes tiek atliktas, vēsta aģentūra AP.

"Neko tamlīdzīgu nebiju redzējusi," par dēla pārciesto infekcijas slimību saka Konkova. "Tas bija biedējoši."

Jaroslavs bija viens no 127 pirmsskolas vecuma bērniem, kuri 2018.gada decembra vidū pēc ēšanas valsts bērnudārzos Maskavā saslima ar dizentēriju. Šādi gadījumi bija fiksēti jau iepriekš, taču mazākā mērogā un mazpilsētās. 

Opozīcijas aktīvisti vainoja Prigožina ēdināšanas uzņēmumu, kas apkalpo sešus no septiņiem bērnudārziem, kuros tika konstatēti uzliesmojumi.

Vladimirs Putins un Jevgeņijs Prigožins 2011.gadā
Vladimirs Putins un Jevgeņijs Prigožins 2011.gadā Foto: Reuters/ScanPix

Prigožins uzvarējis daudzos valsts iepirkumu konkursos par ēdināšanu Maskavas izglītības iestādēs. Šo iepirkumu kopsumma kopš 2011.gada sasniedz apmēram 2,8 miljardus eiro.

Prigožins izveidojis ēdināšanas impēriju, kas sadarbojas arī ar Krievijas bruņotajiem spēkiem. Tiek uzskatīts, ka Prigožins arī vada Krievijas militāro algotņu uzņēmumu "Vagner", kas sūta algotņus karot Sīrijā un citviet.

Prigožina vārds bija starp ASV īpašā prokurora Roberta Millera pagājušogad apsūdzētajiem Krievijas pilsoņiem un "troļļu fermām", kas iejaucās 2016.gada ASV prezidenta vēlēšanās. ASV aplika ar sankcijām gan Prigožinu, gan divus viņa uzņēmumus - "Concord Catering" un "Concord Management and Consulting".

Putins pērn izteicās, ka pazīstot Prigožinu, taču "neieskaita" viņu savu draugu rindās.

Prigožina firma noliedz, ka būtu saistīta ar dizentērijas uzliesmojumu.

Juriste Ļubova Sobola, kura strādā Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija izmeklēšanas komandā, vērš uzmanību uz Prigožina neparasto karjeras ceļu no bijušā cietumnieka Sanktpēterburgā līdz Putinam pietuvināto personu lokam. Viņa pārstāv saslimušo bērnu vecākus pret Prigožina uzņēmumu ierosinātajā lietā. 

Sobolai šajā lietā ir arī personīgas intereses, jo viņas piecgadīgā meita apmeklē valsts bērnudārzu Maskavā, taču tā nav starp dizentērijas uzliesmojuma skartajām pirmsskolas izglītības iestādēm.

Maskavas 1357.bērnudārzā saslima 11 bērni, tai skaitā arī Natālijas Konkovas dēls Jaroslavs un Innas Čepeļevas meita. Čepeļeva žurnālistiem norāda - viņu šokējusi amatpersonu nevēlēšanās izskaidrot notikušo. Tikai pēc nepilnām trim dienām dizentērijas uzliesmojuma skartajā bērnudārzā tika izsludināta karantīna.

Kriminālizmeklēšana tika uzsākta tikai mēnesi pēc tam, kad Sobola uzsāka kampaņu par notikušo (tai skaitā publicējot video, kas vietnē "YouTube" skatīts vairāk nekā 300 000 reižu).

27 bērnu vecāki atsevišķi ierosināja lietu pret Maskavas amatpersonām un Prigožina uzņēmumu "Concord Ready-Meals Factory". Bija plānots, ka tiesa sāksies aprīlī, bet izmeklēšanas ievilkšanās dēļ tiesas sēdes tika pārceltas vismaz par diviem mēnešiem. Cita vecāku grupa pagājušomēnes ierosināja līdzīgu lietu.

Krievijas Federālais Patērētāju uzraudzības dienests apstiprinājis 127 dizentērijas gadījumus. Veselības un izglītības jomu amatpersonas vairās teikt, vai slimības uzliesmojuma rezultātā tiks pārskatīta sadarbība ar Prigožina uzņēmumiem.

Kopš 2011.gada ēdināšanu gandrīz visās Maskavas skolās un bērnudārzos kontrolē seši uzņēmumi, kas vai nu tiešā veidā pieder Prigožinam, vai arī ir ar viņu saistīti. Uzņēmumi piegādā gatavas maltītes, kas izglītības iestādēs tiek uzsildītas. 

Prigožina firmām ir arī vērienīgi līgumi valsts slimnīcām Maskavā un tās apkārtnē.

Prigožina pārstāvji reti iesaistās sarunās ar medijiem, taču divu saslimušo bērnu vecākus uzaicināja apskatīt uzņēmumu ražotnes. Prigožins arī piedāvājis "finansiālo palīdzību" cietušajām ģimenēm, lai gan uzņēmumi noliedz, ka būtu vainojami uzliesmojumā.

Krievijas Federālais Patērētāju uzraudzības dienests atbildē uz Sobolas sūdzību norādījis, ka pēc vairākām pārbaudēm "Concord Ready-Meals Factory" un citos ar Prigožinu saistītajos uzņēmumos esot atklāti "sanitāro standartu" pārkāpumi un ēdiena analžies esot uzrādījušas "neapmierinošus rezultātus". Dienests nesniedza sīkāku informāciju.

Sobola norāda, ka Prigožina kontrolētā "troļļu ferma" FAN esot pret viņu izvērsusi nomelnošanas kampaņu. FAN rakstos apgalvots, ka Sobolai neesot augstākās izglītības, kaut gan viņa ar teicamām sekmēm pabeigusi prestižu juridisko universitāti.

Piecgadīgajam Jaroslavam pēc saslimšanas ar dizentēriju tika diagnosticēts pankreatīts. Viņam katru dienu jādzer zāles. Mediķi ieteikuši palikt mājās, jo viņa imūnsistēma ir pārāk novājināta. Konkovai nācās pamest ierēdnes darbu, lai varētu rūpēties par dēlu. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu