Miškins un Čepiga dienu pēc Skripaļu saindēšanas saņēmuši zvanu, uzzinājis "The Guardian" (5)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Izdevums "The Guardian" uzzinājis, ka Krievijas militārā izlūkdienesta virsnieki Anatolijs Čepiga un Aleksandrs Miškins dienu pēc bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanas Solsberijā esot saņēmuši zvanu. Viena no izmeklētāju teorijām - šis zvans kalpojis kā signāls, ka operācija izdevusies.

Čepiga un Miškins zvanu saņēma tad, kad no Solsberijas bija devušies uz Londonu. No turienes viņi vēlāk atgriezās Krievijā.

Zvana fakts varētu liecināt par to, ka operācijā bija iesaistīti vēl citi cilvēki.

Skotlendjarda pretterorisma vienība žurnālistiem norādīja, ka izmeklēšana joprojām turpinās, tāpēc netiks sniegti sīkāki komentāri.

Taču domājams, ka izmeklētāju rīcībā ir pierādījumi, ka Čepiga un Miškins nedarbojās vieni.

Abi aizdomās turamie 2018.gada 2.martā ar Ruslana Boširova un Aleksandra Petrova vārdiem ieradās Lielbritānijā ar reisu Maskava-Londona. Nākamajā dienā viņi devās uz Anglijas pilsētu Solsberiju, bet 4.martā atgriezās atpakaļ Londonā.

Zvanu viņi saņēma, atrodoties Londonas viesnīcā "Bow". Drīz pēc tam Čepiga un Miškins devās uz Hītrovas lidostu, no kurienes plkst.22.30 izlidoja uz Maskavu.

"Viena no teorijām ir tāda, ka viņi gaidīja signālu, vai operācija ir izdevusies. Šis signāls bija telefona zvans," medijam "The Guardian" norāda informācijas avots, kas vēlējās palikt anonīms. "Tas varēja būt apstiprinājums, pēc kura viņi devās uz lidostu."

Britu mediji iepriekš vēstījuši, ka ar uzbrukumu saistīts vēl kāds GRU aģents Deniss Sergejevs, kurš Londonā no Maskavas ielidoja dažas stundas pirms kolēģiem. Viņš izmantoja vārdu Sergejs Fedotovs. 

Sergejevs uz Maskavu caur Romu izlidoja 4.marta pēcpusdienā.

Izmeklētāji pieļauj, ka Krievijas aģenti Skripaļu novēroja kopš 3.marta, kad viņš savu meitu Jūliju no Hītrovas lidostas atveda uz savu māju Solsberijā.

Čepiga un Miškins apsūdzēti Skripaļu saindēšanā, taču ne Lielbritānijas pilsones Donas Stērdžesas nāvē pēc tam, kad viņa no labdarības veikalā atrastas smaržu pudelītes uzsmidzināja sev nervus paralizējošo vielu "Novičok". Anonīmi avoti izdevumam "The Guardian" norādījuši, ka labdarības veikala tvertne, kurā Stērdžesas partneris Čārlijs Roulijs vairākus mēnešus pēc Solsberijas incidenta atrada pudelīti, tikusi regulāri iztukšota, tāpēc maz ticams, ka smaržu pudelīte tur sabija 17 nedēļas. Šī iemesla dēļ Čepigam un Miškinam pagaidām nav izvirzītas apsūdzības Stērdžesas nogalināšanā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu