ASV veģetatīvā stāvoklī dzemdējušās sievietes ģimene pieprasa $45 miljonu kompensāciju

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Medbrālis Neitans Sazerlends
Medbrālis Neitans Sazerlends Foto: Reuters/ScanPix

Janvārī ASV sabiedrību šokēja gadījums, kad teju visu mūžu veģetatīvā stāvoklī aizvadījusi aprūpes centra paciente gada nogalē dzemdēja bērnu. DNS analīzes liecina, ka rīcībnespējīgo sievieti izvarojis medbrālis. Sievietes ģimene tiesas ceļā no Arizonas štata pieprasa 45 miljonu dolāru kompensāciju, jo štats un tajā esošā aprūpes iestāde neesot pildījusi solījumu, ka par pacienti rūpēsies tikai sieviešu dzimuma kopējas, vēsta aģentūra AP.

13 mēnešu laikā pirms dzemdībām medbrālis veģetatīvā stāvoklī esošo sievieti apkopis vairāk nekā 1000 reižu. Bieži vien tas notika nakts stundās, kad "Hacienda" aprūpes centrā bija mazāk darbinieku un apmeklētāju. 

30 gadus vecās sievietes ģimene apgalvo, ka "Hacienda" ignorēja daudzas pazīmes par grūtniecību. Pacientei ar sistēmas palīdzību tiek ievadītas barības vielas. Pēdējos grūtniecības mēnešos, pamatojoties uz svara pieaugumu, tika samazināts dienā uzņemamo barības vielu daudzums. 

Grūtniecība esot konstatēta tikai tad, kad medmāsa, apkopjot pacienti, ieraudzīja mazuļa galvu.

Ģimenes advokāts norāda, ka sievietei tika konstatēti ievainojumi no vairākkārtējas seksuālās izmantošanas. Ievainojumi liek domāt, ka tā nebija viņas pirmā grūtniecība, teikts tiesā iesniegtajos dokumentos, nenorādot sīkāku informāciju.

"Hacienda" veselības aprūpes centra un Arizonas štata valdības pārstāvji sievietes ģimenei solījuši, ka ar sievietes apkopšanu, piemēram, mazgāšanu un ģērbšanu, nodarbosies tikai sieviešu dzimuma personāls.

Sievietes seksuālā izmantošanā aizdomās turētais medbrālis Neitans Sazerlends sievietei izrakstīja zāles un rakstīja ziņojumus par viņas stāvokli. Sazerlanda DNS sakrita ar paraugu, kas tika paņemts no jaundzimušā, norāda izmeklētāji.

Sazerlends noliedz apsūdzības seksuālā izmantošanā un vardarbībā pret mazaizsargātu pieaugušo. Viņš pretojas tiesas orderim, kas pieprasa veikt HIV un citu seksuāli transmisīvo slimību analīzes.

Cietusī sieviete bija zīdaiņa vecumā, kad viņai sākās lēkmes. Vēlāk viņai diagnosticēja smadzeņu darbības traucējumus, kuru rezultātā viņai bija kustību un kognitīvie traucējumi. Viņas ekstremitātes nedarbojās.

Ārvalstu mediji iepriekš ziņoja, ka sieviete veģetatīvā stāvoklī nonāca pēc slīkšanas agrā vecumā.

Neskatoties uz slikto veselības stāvokli, sieviete reaģē uz dažādiem kairinājumiem, norāda ģimene. Piemēram, viņa pagriež galvu, ja dzird patīkamas skaņas - klusu mūziku vai lasīšanu priekšā. Viņa var ievaidēties un pasmaidīt. Lai arī sieviete nerunā, viņa spēj raudāt vai gārgt, ja izjūt sāpes vai diskomfortu.

Ģimene kompensāciju pieprasa tikai no Arizonas štata, nevis no "Hacienda" centra vai Sazerlenda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu