"Bet citiem nekādi nevarēju palīdzēt..." Traģēdijā Donavā izdzīvojušie stāsta par izglābšanos (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kad viņu tūristu kuģītis Donavā sadūrās ar lielāku kuģi, vairākiem dienvidkorejiešu atpūtniekiem izdevās pieķerties glābšanas laivai. Viņi izdzīvoja, taču redzēja, kā pa tumšajiem ūdeņiem spēcīgu lietusgāžu laikā bezspēcīgi kuļas ģimenes locekļi un ceļabiedri, saucot pēc palīdzības, vēsta aģentūra AP.

Uz nelielā kuģīša "Hableany" ("Nāra") klāja atradās 35 cilvēki (33 no tiem dienvidkorejiešu tūristi), bet izglābt izdevās vien septiņus.

Septiņi citi atzīti par mirušiem, bet 21 - par pazudušu. Iespējams, viņu mirstīgās atliekas ir vai nu palikušas kuģīša vrakā, vai arī straume tās aiznesusi prom no avārijas vietas.

Izdzīvojušie stāsta, ka kuģītis trešdienas vakarā esot atgriezies no stundu ilgas ekskursijas gar Ungārijas galvaspilsētas Budapeštas krastiem. Ekskursija bija gandrīz beigusies, kad zem tilta netālu no Ungārijas parlamenta ēkas kuģītim uztriecās lielāks kuģis.

Apmēram 20 cilvēki tobrīd bija izgājuši uz ārējā klāja. Viņi fotografēja un gatavojās izkāpšanai. Pārējie atradās salonā.

"Es redzēju, ka mums tuvojas liels kruīza kuģis, bet man nenāca ne prātā, ka tas uztrieksies mūsu kuģītim," Dienvidkorejas ziņu aģentūrai "Yonhap" stāsta 31 gadu vecā tūriste Džona, kura sadursmes brīdī atradās uz ārējā klāja.

Sieviete stāsta, ka sadursmes brīdī kopā ar pārējiem uz ārējā klāja esošajiem cilvēkiem iekrita aukstajos Donavas ūdeņos.

Kā norādījusi policija, kuģītis nogrima apmēram septiņu sekunžu laikā.

Džona ieraudzīja netālu peldošu glābšanas laivu un pieķērās tai. Viņa pameta glābšanas virvi 32 gadus vecajai Jūnai, kura atradās netālu. 

"Mūsu kuģis uzreiz sagriezās uz sāniem un sāka grimt," stāsta Jūna. "Visi uz ārējā klāja esošie cilvēki iekrita ūdenī. Es domāju, ka tie, kuri bija iekšā salonā, droši vien nespēja ātri tikt no turienes laukā."

Džona un Jūna stāsta, ka turējās pie glābšanas laivas, taču daudziem pārējiem tūristiem tā nepaveicās - viņi straujajos upes ūdeņos esot te uzniruši, te atkal pazuduši. Daudzi esot klieguši pēc palīdzības. "Bet es viņiem nekādi nevarēju palīdzēt," raudot sacīja Jūna.

60 gadus vecais Ahns sacīja, ka cita tūristu kuģīša apkalpes loceklis esot pastiepis viņam roku, kamēr viņš kūlās pa ūdeni. Tomēr viņu rokas atrāvās, un straume sāka nest Ahnu prom. Viņam izdevās pieķerties ūdenī dreifējošam plastmasas priekšmetam.

Jūna stāsta, ka izglābt varēja tikai tos, kuri vai nu bija  sasnieguši glābšanas laivas, vai arī turējās pie citās laivās un kuģīšos esošo cilvēku pastieptajām rokām.

Jūna norāda, ka sadursmi izraisījušais kruīza kuģis esot turpinājis ceļu, neveicot nekādus glābšanas pasākumus.

Ungārijas policija aizturējusi sadursmi izraisījušā kruīzu kuģa kapteini - 64 gadus vecu Ukrainas pilsoni. 

Ungārijas valsts televīzija ziņo, ka no slimnīcas izrakstīti seši izdzīvojušie, bet viens tur palicis ar lauztām ribām.

Neviens no dienvidkorejiešiem sadursmes brīdī nebija glābšanas vestē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu