Māte ASV tiesā lūdz pažēlot bijušo vīru, kurš nogalināja pāra piecus bērnus

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ambera Kaizera (centrā)
Ambera Kaizera (centrā) Foto: AP/Scanpix

Otrdien Dienvidkarolīnas tiesas zāli pārsteidza Amberas Kaizeras zvērinātājiem adresētais lūgums nepiespriest nāvessodu viņas bijušajam vīram, kas atzīts par vainīgu pāra piecu bērnu nogalināšanā, vēsta aģentūra AP.

"Maniem bērniem viņš neizrādīja nekādu žēlastību. Bet mani bērni viņu mīlēja. Ja man būtu jārunā savu bērnu un nevis sevis pašas vārdā, tad es [lūgtu apžēlot viņa dzīvību]," paziņoja Kaizera.

Taču viņa piebilda, ka "cienīs jebkādu zvērināto lēmumu".

Zvērinātie pagājušonedēļ atzina Timotiju Džonsu jaunāko par vainīgu piecos apsūdzības punktos par slepkavību. Tās vīrietis pastrādāja 2014.gada augustā savās mājās Leksingtonā.

Zvērinātajiem nu jāizlemj, kādu sodu piespriest - nāvessodu vai arī mūža ieslodzījumu bez apžēlošanas iespējas.

Kaizere sacīja, ka nāvessods viņai esot personiski nepieņemams, taču prāvas laikā esot bijuši brīži, kad viņa gribējusi "izcepināt" bijušo vīru.

"Es dzirdēju, ko nācās pārciest maniem bērniem," teica Kaizere. "Kā māte saku - ja es varētu nomaukt viņam ādu pār acīm, es to izdarītu. Tā grib rīkoties māte manī."

Kaizere tiesā liecināja par pēdējo telefona zvanu bērniem un nolasīja pašas rakstīto atvainošanās vēstuli bērniem par to, ka pēc šķiršanās pārāk reti bija līdzās.

Sieviete tiesas zālē aprakstīja laulības laikā piedzīvo vardarbību - Džonss jaunākais esot viņu sitis, jaunākās meitas klātbūtnē spļāvis viņai sejā un draudējis sievu sacirst gabalos un izbarot cūkām.

Kaizere atzina, ka pēc šķiršanās reti apciemojusi bērnus. Viņa sacīja, ka nevajadzēja ļaut bērniem palikt dzīvot pie Džonsa.

Kaizere liecināja, ka laulības laikā Džonss esot bijis labs tēvs un datorinženiera darbā labi pelnījis. Pēc šķiršanās Kaizere esot ieguvusi vidusskolas diplomu, jo gribējusi parādīt, ka arī pati varēs apgādāt savus bērnus.

Tiesā izskanēja, ka Džonsa ģimenē vairākās paaudzēs esot bijuši dažādi traumatiski notikumi, kas iespaidojuši viņa audzināšanu.

Sociālā darbiniece Debora Greja stāstīja, ka Džonsa vecmāmiņu esot izvarojis viņas patēvs, kā rezultātā viņa 12 gadu vecumā esot dzemdējusi Džonsa tēvu.

Džonsa mātei bija šizofrēnija. Viņa tika ievietota psihiatriskajā slimnīcā, kad Džonss bija trīs gadus vecs. Ārsta veiktās piezīmes atklāj, ka Džonsa māte bērnībā piedzīvojusi incestu un vardarbību. 

Sociālā darbiniece norāda, ka māte Džonsu bērnībā esot peldinājusi ledainā vannā un devusi caurejas zāles, lai panāktu zēna paklausību.

Džonsa advokāti mēģina pierādīt, ka vīrietis cietis no nediagnosticētām psihiskām problēmām, kas visspilgtāk sākušas izpausties pēc šķiršanās.

Džonss atzinās, ka esot sodījis sešus gadus veco dēlu Neitanu par rozetes salaušanu, liekot viņam ilgu laiku izpildīt dažādus fiziskus vingrojumus. Puika sabruka un nomira. Dažas stundas vēlāk Džonss nožņaudza pārējos bērnus - astoņus gadus veco Meru, septiņgadīgo Eliasu, divgadīgo Gabrielu un vienu gadu veco Abigeilu.

Prokurors Džonsu attēloja kā ļaunu un savtīgu tēvu, kurš Neitanu nogalinājis dusmu lēkmes laikā un vēlāk nolēmis nonāvēt arī pārējos bērnus, lai nenāktos viņus atdot sievas aprūpē.

Abas puses notikušajā vainojušas alkohola un narkotiku lietošanu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu