Šā gada jūnijs pagaidām ir siltākais novērojumu vēsturē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jauniete sauļojas Daugavas promenādē.
Jauniete sauļojas Daugavas promenādē. Foto: Zane Bitere/LETA

Šā gada jūnija vidējā gaisa temperatūra Latvijā līdz šim ir +19 grādi jeb teju grādu augstāka par pašreizējo rekordu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Jūnija norma jeb 1981.-2010.gada vidējā temperatūra ir +14,8 grādi. Siltākā jūnija rekords pieder 1999.gadam - toreiz mēneša vidējā gaisa temperatūra sasniedza +18,1 grādu.

Tā kā laiks kļuvis vēsāks un pastāv iespēja, ka šis mēnesis noslēgsies ar krietni zemāku gaisa temperatūru, arī šā gada jūnija vidējā temperatūra pazemināsies, tāpēc nav zināms, vai tas saglabās siltākā jūnija titulu.

Mēneša pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra bija +18,7 grādi, otrajā dekādē šis rādītājs paaugstinājās līdz +19,4 grādiem.

Šomēnes pārspēti 60 karstuma rekordi. Četri no šiem rekordiem ir arī visas Latvijas attiecīgā datuma rekordi, četri - novērojumu staciju dekādes rekordi, vienā gadījumā labots arī stacijas mēneša rekords.

Latvijas karstuma rekords pārspēts 5.jūnijā (jaunais rekords ir +30,6 grādi Stendē), 6. jūnijā (+32,2 grādi Ventspilī), 12.jūnijā (+32,7 grādi Daugavpilī) un 13.jūnijā (+33,0 grādi Rīgā).

13.jūnijā Bauskā ar +32,0 grādiem, Dobelē ar +32,2 grādiem un Jelgavā ar +32,3 grādiem labots mēneša otrās dekādes maksimālās gaisa temperatūras rekords. Savukārt 12.jūnijā Daugavpilī reģistrētie +32,7 grādi ir ne tikai pilsētas jūnija otrās dekādes, bet arī visa mēneša karstuma rekords.

Jūnija pirmajā dekādē nokrišņu daudzums valstī vidēji bija tikai seši milimetri, otrajā dekādē - 27 milimetri. Vairākās dienās pērkona negaiss vietām atnesa stipras lietusgāzes, lielus krusas graudus un spēcīgas vēja brāzmas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu