Noskaties: lietavas applūdina Rīgu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietavas applūdina Rīgu
Lietavas applūdina Rīgu Foto: Ekrānuzņēmums

Pirmdienas rītā lietus daudzums Rīgas centrā pārsniedzis 30 milimetru jeb trešdaļu no jūlija normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati.

Stipro lietu izraisīja neliels un mazkustīgs mākonis. Stipri nokrišņi neskāra visu galvaspilsētu. Krietni mazāk lijis pilsētas ziemeļos un lidostā "Rīga".

Tik stiprs lietus Rīgā iepriekš netika prognozēts. LVĢMC svētdienas pēcpusdienā publicēja nokrišņu daudzuma prognozi Latvijai 8.jūlijam, un galvaspilsētā pirmdien dienas laikā nokrišņi vispār netika prognozēti.

Svētdien Rīgas centrā nokrišņu daudzums sasniedza 19 milimetrus.

Pēdējā diennaktī spēcīgi lijis daudzviet Latvijā, bet Rīgas centra novērojumu stacijā reģistrētais nokrišņu daudzums ir vislielākais.

Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dimante informē, ka patlaban Rīgas ielās devušās speciālās tehnikas vienības, lai sāktu lietus ūdens peļķu atsūknēšanu no Bolderājas, Čiekurkalna, Teikas un Vecmīlgrāvja ielām.

Vienlaikus departamenta speciālisti jau veic arī citu Rīgas ielu un tiltu apsekošanu, lai pēc nepieciešamības norīkotu tehnikas vienības uz kritiskākajām vietām, kur vajadzētu atsūknēt brauktuves no lietus ūdens.

"Ņemot vērā ievērojamo nokrišņu daudzumu, kāds tiek prognozēts, pat vismodernākās lietus ūdens novadīšanas sistēmas nevarēs novadīt tādus ūdens apjomus uzreiz, līdzīgi kā ielejot spaini ūdens izlietnē - tas novadīsies pakāpeniski," norādīja Dimante.

Spēcīga lietus ietekmē Rīgā applūst tās ielas, kurās vēsturiski nav projektēta lietus ūdens kanalizācijas sistēma.

Vienlaikus Dimante norādīja, ka pēc departamenta pasūtījuma jaunas lietus ūdens kanalizācijas sistēmas tiek izbūvētas jaunbūvējamām ielām un satiksmes objektiem, kā arī ielās, kas tiek pārbūvētas.

Iedzīvotāji ir aicināti ziņot par applūdušām ielām, zvanot Rīgas domes Satiksmes vadības centram pa bezmaksas tālruni 8000 3600.

Jau ziņots, ka pirmdien  pērkona negaiss atsevišķās vietās izraisīs īpaši intensīvu lietu un krusu, iespējams arī brāzmains vējš.

Savukārt priekšpusdienā Kurzemi turpinās šķērsot plaša lietus zona, nokrišņu daudzums vietām pārsniegs 15-20 milimetrus.

Pārsvarā saglabāsies lēns vējš, Kurzemes rietumkrastā ziemeļrietumu vējš brāzmās pūtīs līdz 16 metriem sekundē. Uzspīdot saulei, gaiss īslaicīgi iesils līdz +15..+20 grādiem.

Rīgā iespējamas pērkona lietusgāzes ar krusu. Pūtīs lēns līdz mērens rietumu un ziemeļu vējš. Maksimālā gaisa temperatūra +18 grādi.

Foto: TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu