Filipīnu prezidenta karš pret narkotikām ir "liela mēroga slepkavošanas kampaņa", norāda "Amnesty International" (3)

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Filipīnu prezidenta Rodrigo Dutertes īstenotais karš pret narkotikām ir "liela mēroga slepkavošanas kampaņa", un ANO vajadzētu veikt izmeklēšanu par noziegumiem pret cilvēci, jaunā ziņojumā norāda organizācija "Amnesty International".

Duterte pirms trim gadiem izziņoja karu pret narkotikām, dodot policijai nepieredzēti lielu varu un iespēju tikpat kā bez ierobežojumiem nogalināt par narkotiku lietošanu vai tirgošanu aizdomās turētos, norāda "The Guardian".

"Amnesty International" ziņojumā norādīts, ka sistemātiskā nabadzīgo pilsētnieku nogalināšana sasniegusi tādus apmērus, ka to varētu klasificēt kā noziegumu pret cilvēci.

Ziņojumā stāstīts par daudziem gadījumiem, kad policija nakts laikā ieradusies nošaut neaizsargātus, nenotiesātus aizdomās turamos. Policisti esot safabricējuši pierādījumus un izbēguši no atbildības par slepkavībām.

Kā norādīts ziņojumā, policija pret vietējām amatpersonām vērsusi lielu spiedienu iesniegt "narkotiku aizdomās turamo sarakstus", kam pamatā nebija nekādu pierādījumu vai tiesas lēmumu.

Viens no ziņojumā aprakstītajiem kampaņas upuriem - 30 gadus vecais trīs bērnu tēvs Džovans Magtanongs, kuru policija nošāva, kad viņš naktī gulēja līdzās saviem bērniem. Policisti bija meklējuši citu cilvēku. Policija vēlāk apgalvoja, ka vīrietim esot bijušas narkotikas un ierocis, bet aculiecinieki to noliedz.

"Amnesty International" mudinājusi ANO Cilvēktiesību padomi apstiprināt rezolūciju par izmeklēšanu pret Filipīnām. Balsojums plānots šonedēļ.

Nav iespējams neatkarīgi pārbaudīt, cik cilvēku dzīvību pavisam prasījis Dutertes "karš pret narkotikām", bet vairāk nekā 6000 gadījumos policija norādījusi, ka nogalināti bruņoti noziedznieki, kuri esot pretojušies arestam, vēsta "Reuters".

Valdība vairākkārt noraidījusi apsūdzības jebkādos pārkāpumos un uzstāj, ka upuru ģimenes varot vērsties tiesā pret policiju, ja saskata kādas nelikumības. Tomēr kampaņa galvenokārt vērsta pret nabadzīgākajiem sabiedrības slāņiem, kuriem nav līdzekļu tiesu darbiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu