Makrons paziņo par plāniem veidot kosmosa spēkus Francijas armijā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: AFP/SCANPIX

Francijas prezidents Emanuels Makrons sestdien paziņoja, ka ir apstiprinājis kosmosa spēku izveidi Francijas gaisa spēkos, lai tādā veidā uzlabotu valsts aizsardzības spējas.

Uzrunājot militārpersonas pirms Bastīlijas ieņemšanas dienas parādes, Makrons sacīja, ka jaunā militārā doktrīna par kosmosa spēku izveidi stiprinātu Francijas satelītu aizsardzību. Viņš atzina, ka pagaidām nav aprēķinu par nepieciešamajām investīcijām ieceres īstenošanai.

"Lai izpildītu šo doktrīnu un nodrošinātu mūsu kosmosa spēju attīstību un pastiprināšanu, nākamā gada septembrī gaisa spēkos tiks izveidoti kosmosa spēki," sacīja Francijas prezidents, piebilstot, ka vēlāk armijas atzars tiks pārveidots par Kosmosa un gaisa spēkiem.

Francijas aizsardzības ministre Floransa Parlī pērn pauda apņēmību nodrošināt Francijai stratēģisko kosmosa autonomiju laikā, kad sacensībā par kosmosa militarizāciju pieaug citu lielvaru radītie draudi.

2019.-2025.gada Francijas militāro izdevumu programma paredz 3,6 miljardu eiro investīcijas Francijas satelītos un to atjaunošanā.

NATO mērķis ir šogad atzīt kosmosu par karadarbības apgabalu, jūnijā ziņu aģentūrai "Reuters" atklāja četri augsta ranga diplomāti.

ASV prezidents Donalds Tramps pērn paziņoja par plāniem līdz 2020.gadam ASV armijā izveidot sesto atzaru - Kosmosa spēkus.

Kosmosam ir būtiska loma modernajā karadarbībā, jo daudzas militārās tehnoloģijas paļaujas uz orbītā esošo satelītu un sensoru tīklu, un Pentagons brīdinājis, ka tādas valstis kā Ķīna un Krievija strādā pie tehnoloģijām, kas traucētu satelītu darbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu