Helsinkos pārspēts absolūtais karstuma rekords (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Svētdien Helsinkos gaiss sakarsis līdz +33 grādiem, un tā ir augstākā gaisa temperatūra Somijas galvaspilsētā kopš mērījumu sākuma, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām.

Helsinkos atrodas valsts vecākā novērojumu stacija, un gaisa temperatūras mērījumi tajā tiek veikti kopš 1844.gada.

Iepriekšējais Helsinku rekords bija +31,6 grādi 1945.gada 18.jūlijā.

Jūras ietekmē Somijas galvaspilsētā vasarās parasti ir mērena gaisa temperatūra, un līdzšinējā augstākā temperatūra Helsinkos bija pat zemāka nekā valsts arktiskajos apgabalos. Pērnā gada 18.jūlijā Lapzemē karstums pastiprinājās līdz +33,4 grādiem.

Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Helsinkos būs vairāk nekā desmit grādus zemāka, jo no ziemeļaustrumiem tuvojas vēss gaiss, prognozē sinoptiķi.

Jau ziņots, ka šonedēļ arī Norvēģijā un Zviedrijā, līdzīgi kā daudzviet Rietumeiropā, pārspēti karstuma rekordi.

Piektdien Zviedrijā aiz Ziemeļu polārā loka gaiss sakarsa līdz +34,8 grādiem, un tik augsta gaisa temperatūra Zviedrijas galējos ziemeļos reģistrēta pirmo reizi novērojumu vēsturē.

Savukārt sestdien Norvēģijas centrālajā daļā reģistrēta svelme līdz +35,6 grādiem, un tas ir Norvēģijas absolūtais karstuma rekords. Tikpat augsta gaisa temperatūra Norvēģijā bija arī 1970.gada 20.jūnijā.

Pasaules Meteoroloģijas organizācija šīs nedēļas karstumu Eiropā raksturojusi kā "absolūti neticamu" un brīdinājusi, ka šovasar Grenlande var zaudēt lielāko ledus apjomu novērojumu vēsturē.

Pirms dažām dienām Nīderlandē, Beļģijā, Luksemburgā un Vācijā tika pārspēts absolūtais karstuma rekords, tas kritis arī Parīzē un vietām Lielbritānijā. Turklāt iepriekšējie rekordi laboti nevis par dažām grāda desmitdaļām, bet pat par trim grādiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu