Meksikas narkobandu izrēķināšanās: policija atrod 19 pakārtus vai sakropļotus līķus (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Meksikas policija ceturtdien Mičoakanas štatā atradusi 19 cilvēku līķus. Deviņi no tiem bija pakārti pie tilta līdzās plakātam, uz kura bija lasāmi slepkavību pastrādātāju draudi konkurējošai narkobandai, vēsta aģentūra AP.

Septiņu cilvēku līķi bija sacirsti un atstāti ceļmalā netālu no tilta. Nedaudz nostāk policija atrada vēl trīs cilvēku mirstīgās atliekas. 

Uruapanas pilsētā atrastie upuri sākumā nošauti.

Daži bija pakārti puskaili. Sakropļoto upuru vidū bija viena sieviete.

Plakāts nebija pilnībā salasāms, taču uz tā bija Halisko karteļa iniciāļi. Kartelis iemantojis bēdīgu slavu tā pastrādāto nežēlību dēļ. Plakātā pieminēta konkurējoša banda, ko dēvē par Viagru. 

"Esi patriots, nogalini viagru," vēsta uzraksts.

Nežēlīgā izrēķināšanās bandu starpā atsauc atmiņā slaktiņus, kas tika pastrādāti Meksikas narkotiku kara aktīvākajā posmā no 2006. līdz 2012. gadam. Tolaik bandas mēdza slepkavot sāncenšus un to līķus atstāt publiskās vietās kā brīdinājumu varasiestādēm un konkurējošiem noziedzīgajiem grupējumiem.

"Šāda publiska, teatrāla vardarbība, kad nevis vienkārši nogalina, bet vēl ar to lielās, pastrādāta ar nolūku iebiedēt sāncenšus un dot signālu varasiestādēm," norāda drošības analītiķis Alehandro Houps. "Tāda veida ciniska nesodāmība Mičoakanā ir kļuvusi biežāka."

Maijā vairākas automašīnas ar uzrakstiem CJNG, ar ko apzīmē Halisko Jaunās paaudzes karteli, nakts laikā traucās cauri Samoras pilsētai, šaujot uz policijas spēkratiem. Vairāki policisti tika savainoti vai nogalināti.

Meksikas narkotiku karš 2006.gadā aizsākās tieši Uruapanā, kad "La Familia" karteļa dalībnieki tur esošajā deju zālē ieripināja piecas nocirstas galvas. Nākamos astoņus gadus Mičoakanā valdīja liela vardarbība, līdz vietējie lauksaimnieki apvienojās bruņotā pašdarbnieku kustībā un padzina karteli no štata. 

Viens no kustības dibinātājiem Ipolito Mora norāda, ka pašlaik situācija Mičoakanā esot vēl briesmīgāka un ka viņš cerot uz armijas nosūtīšanu cīņā pret narkokarteļiem.

"Mums klājas vēl sliktāk nekā tad," Mora sacīja žurnālistiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu