No Sīrijas nemiernieku pēdējā bastiona bēg tūkstošiem cilvēku (6)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Dažu pēdējo dienu laikā pār Sīrijas robežu ar Turciju pārbēguši desmitiem tūkstoši cilvēku, jo Sīrijas armija turpina uzbrukumu opozīcijas pēdējam nozīmīgākajam atbalsta punktam, trešdien ziņo vietējie iedzīvotāji, tiesību aizstāvības grupas un opozīcija.

Cilvēki atstājuši Māratu al Numanu Idlibas provincē, kas līdz šim bijusi patvērums no bijušajām nemiernieku teritorijām bēgošām ģimenēm, jo stratēģiski nozīmīgo Hān Šeihūnu varētu sagrābt Krievijas atbalstītie valdības spēki.

Tā ir lielākā pilsēta Idlibas provinces dienvidos un atrodas pie Alepo-Damaskas automaģistrāles, kura šķērso arī Homsas pilsētu.

"Izbraucošu automašīnu un citu transportlīdzekļu plūsma nerimst," stāsta pilsētā dzīvojošais Abdullāhs Juniss. Glābēji paziņojuši, ka tikai pēdējās četrās dienās pilsētu pametuši ap 60 000 cilvēku.

Otrdien Krievijas un Sīrijas lidmašīnas pastiprināja Māratas al Numanas apkaimē esošo ciemu un pilsētu bombardēšanu, trāpot arī Al Rahmas slimnīcai, vēsta vietējie iedzīvotāji.

"Nepilnu piecu minūšu laikā Džardžanazā bija 15 triecieni," ziņu aģentūrai "Reuters" pastāstījis Abdulrahmans al Halabi, kurš atrodas apkaimē.

Lai gan nemiernieki atzīst, ka liela daļa kaujinieku ir aizbēguši no Hān Šeihūnas, viņi turpina sparīgi pretoties Sīrijas armijai, kas iegājusi nemiernieku kontrolētajā pilsētā, kura 2017.gadā tika bombardēta ar zarīna gāzi.

Valsts mediji otrdien no Hān Šeihūnas pievārtes vēstīja, ka valdības spēki cīnās pret kaujiniekiem, bet ir paplašinājuši savas pozīcijas un sagrābuši caur pilsētu ejošu autoceļu.

Hān Šeihūnas ieņemšana būtu nozīmīgs ieguvums Krievijai un tās sabiedrotajiem Sīrijas ziemeļrietumos, kur Maskava kopš 2015.gada ir palīdzējusi Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem astoņus gadus ilgušajā karā.

Valdības spēki virzās uz priekšu nemiernieku ieņemtajos rajonos, kopš aprīļa beigās sākās plaša ofensīva pret nemierniekiem Sīrijas ziemeļrietumos. Šo ofensīvu militāri atbalsta Krievija.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien atzina, ka Krievijas militārpersonas atrodas Idlibas provincē.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu