Petraviča sola atrast naudu pensiju piegādes izmaksu pieauguma kompensēšanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Ramona Petraviča
Labklājības ministre Ramona Petraviča Foto: Ieva Leiniša/LETA

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) šodien Saeimas Pieprasījumu komisijā apliecināja, ka nauda pensiju piegādes izmaksu pieauguma kompensēšanai tiks atrasta. 

Vēlāk politiķe skaidroja, ka lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem arī valdībai.

Komisijas vairākums šodien noraidīja partijas "Saskaņa" deputātu iesniegto pieprasījumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) "Par sagaidāmo pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādes tarifu būtisko paaugstinājumu un ar to saistīto valdības rīcību". 

Uz sēdi atbildēt uz pieprasījumā izvirzītajiem jautājumiem bija deleģēta Petraviča, kura norādīja, ka pašlaik "zināma vienošanās" ir panākta un ka Labklājības ministrija un valdība meklē risinājumus palīdzēt bezpalīdzīgā situācijā esošajiem cilvēkiem. "Nauda tiks arī atrasta," komisijas sēdē apliecināja politiķe.

Ministru prezidents Kariņš savukārt šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" apgalvoja, ka finansējums pensiju piegādes izmaksu pieauguma kompensēšanai būs jāatrod Labklājības ministrijai pašai no saviem iekšējiem resursiem.

Opozīcijas deputāts Ivars Zariņš (S) Saeimas komisijas sēdē akcentēja, ka šāds solis par papildu izdevumiem sociāli neaizsargātiem cilvēkiem ir klajā pretrunā ar Kariņa iepriekš solīto par sociālās nevienlīdzības mazināšanu.

Petravičas ieskatā pašlaik sadārdzinājums būtu jākompensē visiem, kuri pašlaik ir izvēlējušies piegādi dzīvesvietā, savukārt nākotnē sadārdzinājumu varētu segt daļai no saņēmējiem - cilvēkiem ar 1. un 2.grupas invaliditāti, kā arī personām vecumā virs 80 gadiem.

Reizē šāda kompensācija nozīmēs, ka vieniem pensionāriem tiktu maksāta nauda vairāk nekā citiem, norādīja labklājības ministre. Iepriekš diskusijās valdības līmenī bija izskanējis, ka līdz ar to tā nebūtu godīga attieksme pret tiem, kas dodas pensiju saņemt, piemēram, pasta nodaļā, skaidroja ministre. Petraviča norādīja, ka iepriekš, iespējams, vairāk teorētiski ticis norādīts, ka tādā gadījumā attiecīgā summa būtu arī jāpiemaksā tiem, kuri pensiju nesaņem dzīvesvietā.

Komentējot Zariņa teikto, labklājības ministre piebilda, ka pensiju piegādes izmaksu kompensācija nav pareizākais mehānisms nevienlīdzības mazināšanai.

Petraviča sēdes sākumā apliecināja, ka komisijas sēdē pārstāvēs gan valdības, gan savu kā labklājības ministres pozīciju. Reizē komisijas sēdē tika pausts, ka Petravičai varētu nebūt loģiski skaidrot Kariņa personīgo nostāju. Zariņš norādīja, ka tādā gadījumā uz komisijas sēdi ir jāsauc Kariņš, savukārt komisijas vadītāja Linda Liepiņa pauda, ka premjers vairākkārtīgi izvairoties nākt uz Pieprasījumu komisijas sēdēm. 

Par pieprasījumu vēl būs jālemj Saeimai.

Jau ziņots, ka no 2020.gada VAS "Latvijas pasts" noteiktā maksa par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pensiju, pabalstu vai atlīdzību piegādi dzīvesvietā būs 4,88 eiro, kas ir divas reizes vairāk nekā šobrīd, bet no 2021.gada par šo pakalpojumu būs jāmaksā 5,28 eiro.

Daļa no sabiedrības, kā arī atsevišķi koalīcijas un opozīcijas politiķi pauduši kritiku par šādu situāciju. Ministru prezidents uzdeva labklājības ministrei un satiksmes ministram kopīgi rast risinājumu valsts pensiju, pabalstu un atlīdzību piegādes izmaksu sadārdzinājuma kompensēšanai. Kariņš aicinājis izvērtēt iespēju rast finansējumu Labklājības un Satiksmes ministriju iekšējos resursos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu