Aizsardzības ministrija rosina atvieglot ES dalībvalstu karakuģu nokļūšanu Latvijas ostās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Aizsardzības ministrija (AM) sagatavojusi grozījumus noteikumos, kas atvieglotu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu karakuģu ienākšanas procesu Latvijas teritoriālajā jūrā, iekšējos ūdeņos un ostās.

Ministru kabineta noteikumi regulēs NATO dalībvalstu karakuģu ienākšanu uz mācībām un manevriem, šādā veidā pastiprinot valsts drošības un aizsardzības spējas miera laikā.

Noteikumi nosaka, ka NATO dalībvalstu karakuģiem diplomātiskā atļauja ienākšanai Latvijas teritoriālajā jūrā, iekšējos ūdeņos un ostās nav nepieciešama. Tā kā par militāro mācību organizēšanu Latvijas teritoriālajā jūrā atkarībā no iesaistīto spēku lieluma lēmumu pieņem Ministru kabinets vai aizsardzības ministrs un politiskā līmenī atbalsts šo kuģu ienākšanai jau ir izteikts, šobrīd papildus nepieciešams saskaņot tikai tehnisko informāciju.

AM, analizējot pēdējo gadu NATO un ES dalībvalstu karakuģu ienākšanas Latvijas teritoriālajos ūdeņos procesus, kā arī NATO un ES prasības militārās mobilitātes jomā, ir sagatavojusi grozījumus, kas atvieglos arī ES dalībvalstu karakuģu ienākšanu Latvijas teritoriālajā jūrā, iekšējos ūdeņos un ostās.

Grozījumi paredz, ka ES dalībvalstu karakuģiem Ārlietu ministrijas iebraukšana atļauja Latvijas teritoriālajā jūrā, iekšējos ūdeņos un ostās nav nepieciešama, izņemot gadījumus, kas paredz nepieciešamību saņemt ienākšanas atļauju karakuģiem ar atomdzinējiem vai kodolieročiem.

Lai nodrošinātu tehniskās informācijas apriti, paredzēts, ka ES dalībvalstu karakuģa komandieris vai karakuģu grupas komandieris ne vēlāk kā 48 stundas pirms kuģa reisa elektroniski iesniedz Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem informāciju par karakuģa ienākšanu un nepieciešamo uzņemošās valsts atbalstu.

Noteikumu grozījumi vēl būs jāpieņem valdībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu