Uz lielajiem ekrāniem emocijām bagāta drāma "Dadzītis"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Dadzītis"
"Dadzītis" Foto: kadrs no filmas

No 13. septembra Latvijas kinoteātros skatāma emocijām bagātā drāma "Dadzītis" (The Goldfinch). Filmas sižets balstīts uz amerikāņu rakstnieces Donas Tartas Pulicera balvu ieguvušā romāna motīviem.

Teodors Dekers bija 13 gadus vecs, kad Ņujorkas Metropoles muzeja apmeklējuma laikā piedzīvoja teroraktu, kurā gāja bojā viņa māte. Traģēdija izmaina Teo dzīves gaitu, kur mijas sēras, vainas apziņa, atbrīvošanās un jauns sākums, kā arī mīlestība. Visā dzīves ceļā viņš turas pie kādas taustāmas cerības, piemiņas lietas no briesmīgās dienas, - nelielas glezniņas, kurā attēlots putniņš - dadzītis.

"Dadzītis"
"Dadzītis" Foto: kadrs no filmas

Gleznas autors ir 17. gs. mākslinieks Karels Fabrīcijs, kurš bija izcilā holandiešu gleznotāja Rembranta skolnieks. Mākslas darbā attēlots putns, kas pieķēdēts pie barotavas. Pati glezna izmēros līdzinās skolas pierakstu kladei, kas bija ļoti parocīgi filmas galvenajam varonim, jo Teo mazo glezniņu mēdza gan slēpt, gan nēsāt sev līdzi. Un, lai gan rakstnieces romāns lielākoties ir izdomājums, tāpat kā ekranizējumā arī dzīvē ar "dadzīti" saistīts kāds drūms pavērsiens. Proti, pats Fabrīcijs neilgi pēc gleznas pabeigšanas 1654. gadā gāja bojā traģiskā eksplozijā, kad mīklainos apstākļos pilsētas pulvertornī glabāto šaujampulveri sasniedza uguns. Romāna autore kādā intervijā neslēpusi, ka tieši mākslinieka skumjais liktenis bijis par ieganstu tam, kādēļ stāsta galvenais varonis par īpašu izraudzījies tieši "dadzīša" gleznu.

Filmu režisējis Džons Kraulijs (“Bruklina”). Galvenajās lomās – Ensels Elgorts (“Zaļknābis pie stūres”) un ASV kinoakadēmijas balvas ieguvēja Nikola Kidmena (“Stundas”, “Lielie mazie meli”). Citās lomās - Okss Feglijs (“Pīts un pūķis”), Enairins Barnards (“Denkerka”), Finns Volfhārds (“Tas”, “Stranger Things”), Sāra Polsone (“Slepenie dokumenti”), Lūks Vilsons (“Varenā Tenenbaumu ģimene”) un Džefrijs Raits (“Bada spēles”).

Filmas “Dadzītis” reklāmas rullītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu