LTV un Latvijas Radio neatliekamiem ieguldījumiem plāno piešķirt €310 273

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Radio notiek preses konference, kurā Latvijas Radio valde un Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome informē par kritisko situāciju sabiedriskajā medijā un budžeta pieprasījumu Latvijas Radio kapacitātes stiprināšanai un konkurētspējas nodrošināšanai.
Latvijas Radio notiek preses konference, kurā Latvijas Radio valde un Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome informē par kritisko situāciju sabiedriskajā medijā un budžeta pieprasījumu Latvijas Radio kapacitātes stiprināšanai un konkurētspējas nodrošināšanai. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio neatliekamu ieguldījumu veikšanai plāno piešķirt 310 273 eiro, liecina Kultūras ministrijas (KM) sagatavotais rīkojuma projekts, kas iesniegts izskatīšanai otrdienas, 17.septembra, valdības sēdē.

Pēc KM skaidrotā, kopējais nepieciešamo ieguldījumu apjoms patlaban Latvijas Radio ir 51 050 eiro, bet LTV - 259 223 eiro. Finansējums esot nepieciešams, ņemot vērā straujo samazinājumu pašu ieņēmumu apjomā un ilgstoši zemo ieguldījumu līmeni kapitāla atjaunošanā, uzturēšanā un investīcijās.

2019.gada pirmajā pusgadā Latvijas Radio pašu ieņēmumi ir samazinājušies par 14,2% un ir prognozējama turpmāka to samazināšanās. Līdz ar to Latvijas Radio trūkst līdzekļu apraides izdevumu segšanai, tehniskajam nodrošinājumam un ēkas Rīgā, Doma laukumā 8 uzturēšanai. LTV aprēķinātais ieņēmumu kritums 2019.gadā salīdzinājumā ar prognozēto ir 500 000 eiro.

Saskaņā ar sertificēta būvinženiera Vladimira Kožuhova 2018.gada 7.decembra tehniskās apsekošanas atzinumu par Latvijas Radio ēkas Rīgā, Doma laukumā 8, pagrabstāva pārsegumu tehnisko stāvokli, pārseguma metāla sijas ir bojātas nesakārtotas ūdens noteces rezultātā un telpas ekspluatācija nav pieļaujama bez fiksācijas darbu veikšanas.

Līdzekļi nepieciešami arī Latvijas Radio programmu tehniskā nodrošinājuma atjaunošanai. "Latvijas Radio 1" programmā šī gada 21.maijā Signālu vadības centra procesora un 3.Studijas/režijas ētera skaņu pults tehnisku bojājumu dēļ izveidojās pārtraukums. Lai novērstu līdzīgu situāciju atkārtošanos, nepieciešami uzlabojumi studiju tehniskajā nodrošinājumā.

Ņemot vērā minēto, lai nodrošinātu Latvijas Radio darbību, KM rosinās valdību lemt par 51 050 eiro novirzīšanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Savukārt LTV 2017.gada 10.oktobra valdes sēdē tika aktualizēta studiju konstrukciju drošība LTV studijās, jo īpaši tika akcentēta 6.studijas paviljonā esošo konstrukciju bīstamība. LTV valde pieņēma lēmumu atbalstīt studiju aprīkojuma iegādi, nepieciešamības gadījumā šim nolūkam finansējumu nodrošinot ar īstermiņa aizdevuma palīdzību.

Studiju aprīkojuma iegādes vajadzībām tika sākta iepirkuma procedūra, taču, ņemot vērā apstākļus, kādi izveidojās ar neparedzēti lieliem "Studiju režijas atjaunošanas, vienota aparatūras kompleksa, kas apkalpos vairākus studiju paviljonus, izveides" projekta iepirkumiem, LTV valde pieņēma lēmumu atlikt LTV studiju aprīkojuma iegādes plānus.

Līdz ar to LTV 6.studijas aprīkojums drošības apsvērumu dēļ patlaban ir demontēts un LTV rīcībā nav resursu, lai nodrošinātu sabiedriskā pasūtījuma īstenošanai nepieciešamo neatliekamo LTV studiju aprīkojuma iegādi 259 223 eiro apmērā. Šo summu KM vēlas piesaistīt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Jau vēstīts, ka, lai risinātu problēmas Latvijas Radio un LTV, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) lūdza sabiedriskajiem medijiem piešķirt vairāk nekā desmit miljonus eiro.

Lai risinātu situāciju VSIA "Latvijas Radio" un sabiedriskajos medijos kopumā, NEPLP šā gada augustā iesniedza valdībā ziņojumu un priekšlikumus situācijas stabilizācijai, kas ietver arī finanšu pieprasījumus sabiedriskajiem medijiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu