Irāna noraida ASV apsūdzības par uzbrukumu Saūda Arābijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas prezidents Hasans Ruhani
Irānas prezidents Hasans Ruhani Foto: AFP/SCANPIX

Irānas Ārlietu ministrija svētdien noraidīja ASV apsūdzības, ka Teherāna stāv aiz sestdien notikušajiem dronu uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem, brīdinot, ka šādas apsūdzības var tikt izmantotas kā iegansts uzbrukumam Irānai.

"Šādas neauglīgas un aklas apsūdzības un piezīmes ir neizprotamas un bezjēdzīgas," paziņojumā uzsvēra Irānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Abass Musavi.

Apsūdzības par sestdien notikušo uzbrukumu iecerētas, lai attaisnotu "nākotnes uzbrukumus" Irānai, viņš piebilda.

Kaut arī par sestdienas uzbrukumu atbildību uzņēmušies Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki, skaidrojot, ka dronu trieciens bijusi atbilde uz Saūda Arābijas militārajām operācijām Jemenā, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo uzbrukumā vainoja Irānu.

Pompeo sestdienas triecienu dēvēja par "bezprecedenta uzbrukumu pasaules enerģijas piegādēm".

"Teherāna stāv aiz teju 100 uzbrukumiem pret Saūda Arābiju, un tajā pašā laikā [Irānas prezidents Hasans] Ruhani un [Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads] Zarifs izliekas, ka būtu iesaistījušies diplomātijā," tviterī norādīja Pompeo. "Nav nekādu liecību, ka uzbrukums būtu noticis no Jemenas."

Saūda Arābijas valstij piederošās enerģētikas kompānijas "Saudi Aramco" naftas pārstrādes rūpnīcā un naftas atradnēs sestdien izcēlušies ugunsgrēki pēc tam, kad tās cieta bezpilota lidaparātu triecienos.

Atbildību par uzbrukumiem Saūda Arābijā jau sestdien uzņēmās Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki.

Nemiernieku preses pārstāvis paziņojis, ka uzbrukumi bija "legāla atbilde" uz Saūda Arābijas vadīto militāro kampaņu pret hutiešiem Jemenā.

"Mēs solām Saūda Arābijas režīmam, ka mūsu nākamās operācijas būs plašākas un sāpīgākas," viņa teikto citēja hutiešus atbalstošais televīzijas kanāls "Al Masirah".

Pēc uzbrukumiem naftas ieguve Saūda Arābija sarukusi par vairāk nekā 50%, apliecināja Rijādas amatpersonas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu