Spānija noraida ASV prasību par bijušā Venecuēlas izlūkdienesta vadītāja izdošanu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Venecuēlas militārā izlūkdienesta bijušais priekšnieks ģenerālmajors Ugo Karvahals
Venecuēlas militārā izlūkdienesta bijušais priekšnieks ģenerālmajors Ugo Karvahals Foto: Reuters/ScanPix

Spānijas Nacionālā tiesa pirmdien noraidījusi ASV lūgumu izdot narkotiku kontrabandā un citos noziegumos apsūdzēto Venecuēlas militārā izlūkdienesta bijušo priekšnieku ģenerālmajoru Ugo Karvahalu, pavēstīja tiesas pārstāvis sakariem ar presi.

Karvahals, kurš izdošanas prasību nodēvējis par politiski motivētu, tiks atbrīvots dažu stundu laikā pēc šī lēmuma pieņemšanas.

Oficiāls spriedums ir sagaidāms vēlāk, sacīja tiesas pārstāvis.

Karvahals Venecuēlas militāro izlūkdienestu vadīja vairāk nekā desmit gadus, un viņš savulaik bija viens no tuvākajiem bijušā Venecuēlas līdera Ugo Čavesa līdzgaitniekiem.

Karvahals šogad atbēga uz Spāniju, pēc tam kad Venecuēlā publiski bija atbalstījis opozīcijas centienus gāzt prezidentu Nikolasu Maduro.

Karvahals piektdien tika aizturēts Madridē, Spānijas policijai rīkojoties uz ASV aizturēšanas ordera pamata, kas izsniegts saistībā ar kokaīna kontrabandu.

Karvahals kļuvis par ietekmīgāko Venecuēlas militārpersonu, kas paziņojusi par savu lojalitāti opozīcijas līderim Huanam Gvaido.

Opozīcija uzskatīja Karvahala pausto Venecuēlas tagadējās valdības kritiku par iespējamu stimulu arī citām militārpersonām pāriet Gvaido pusē, tomēr bruņotie spēki lielākoties ir saglabājuši lojalitāti prezidentam Maduro.

Ņujorkas Dienvidu apgabala prokuratūra 2014.gadā izvirzīja Karvahalam apsūdzību par to, ka viņš 2006.gadā "koordinējis apmēram 5600 kilogramu kokaīna transportēšanu no Venecuēlas uz Meksiku".

Karvahals, kurš veidojis veiksmīgu karjeru Venecuēlas bruņotajos spēkos kopš sadraudzēšanās ar Čavesu astoņdesmito gadu sākumā, arī iepriekš bija nonācis ASV tiesībsargāšanas iestāžu redzeslokā.

ASV iestādes iepriekš izvirzītās apsūdzībās minēja Karvahalu kā vienu no vairākām augsta ranga Venecuēlas militārpersonām, kas nodrošinājušas patvērumu narkotiku kontrabandistiem no Kolumbijas. Šī grupa Venecuēlā kļuva pazīstama kā "Sauļu kartelis", jo augstāko virsnieku uniformu zīmotnēs šajā valstī ir attēlota saule.

Saskaņā ar ASV Finanšu ministrijas datiem Karvahals arī sagādājis ieročus Kolumbijas komunistiskajam teroristu grupējumam "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC) un palīdzējis finansēt šī grupējuma darbību, atvieglojot lielu ASV paredzētu kokaīna kravu pārvadāšanu caur Venecuēlu.

2014.gadā Karvahals kļuva par augstākā ranga Venecuēlas amatpersonu, kas jebkad aizturēta uz ASV pretnarkotiku ordera pamata. Aizturēšana notika Nīderlandei piederošajā Karību jūras salā Arubā, kur Karvahals bija Venecuēlas konsuls, un Arubas varas iestādes atteicās viņu izdot ASV.

Karvahals ar iesauku "El Pollo" ("Cālis") pēc tam atgriezās Venecuēlā, kur Maduro viņu uzņēma kā varoni, bet drīz zaudēja savu nozīmi Venecuēlas politikā. Karvahals 2017.gadā nepiekrita Maduro plānam izveidot Satversmes sapulci, lai atņemtu varu opozīcijas kontrolētajai Nacionālajai sapulcei (parlamentam).

Karvahals februāra vidū paziņoja par atbalstu Gvaido videoierakstā, kas tika izplatīts sociālajos medijos. Viņš arī sacīja, ka Venecuēlas armija ir pussabrukuma stāvoklī kā visa valsts, un aicināja arī citas militārpersonas pievienoties Gvaido atbalstītājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu