Brīvdienās varēsim pikoties! (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Brīvdienās laiks kļūs vēsāks un atnesīs pirmās sniega pārslas. Arī nākamās nedēļas sākumā iespējams slapjš sniegs, bet nedēļas otrajā pusē kļūs siltāks, stāsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas (LVĢM) centra Hidrometeoroloģisko prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Pirmais sniegs oktobrī Latvijā ir ierasta dabas parādība - dažkārt sniega segas biezums sasniedzis 20 līdz 30 cm.

Latvijā ar ziemeļu puses vējiem ieplūst aukstas gaisa masas, un jau tuvākajā naktī uz sestdienu daudzviet piesals. Piekrastes rajonos - Kurzemē gaisa temperatūra saglabāsies augstāka, arī Latgalē naktī sals vēl nekodīs, bet Vidzemē gaisa temperatūra noslīdēs līdz mīnus 1 grādam, stāsta sinoptiķe.

Toties naktī uz svētdienu un nākamās nedēļas sākuma naktīs teritorijas lielākajā daļā gaidāms sals līdz pat mīnus 5 grādiem.

Piekrastes rajonos sals nebūs tik intensīvs un termometra stabiņš noslīdēs tikai līdz mīnus 1 grādam. Nokrišņi nedēļas nogales naktīs nav gaidāmi. 

Sestdien un svētdien dienā vietām gaidāmi nokrišņi - intensīvāki jūras piekrastē, mazāk intensīvi centrālajos un austrumu rajonos. Ņemot vērā, ka gaiss būs dzestrs, sestdien un svētdien iespējams slapjš sniegs un sniegs, stāsta Laura Krūmiņa. Vietām izveidosies plāna sniega kārtiņa, kas ātri nokusīs. Gaisa temperatūra brīvdienās svārstīsies 4 līdz 9 grādu robežās.

Pirmās sniega pārslas vietām parādīsies sestdienas rītā un svētdien dienas pirmajā pusē.

Nedēļas sākumā - pirmdien un otrdien iespējams slapjš sniegs, bet nedēļas vidū no Latvijā no rietumiem ieplūdīs siltākas gaisa masas. Visā teritorijā bieži līs, bet laiks saglabāsies samērā silts - no 10 līdz pat 13 grādiem. Nedēļas vidū naktī sals nav gaidāms.

Sniega rekordi

Oktobrī pirmais sniegs Latvijā mēdz uzsnigt, bet pirmais sniegs septembrī ir ļoti reta laika parādība, stāsta Laura Krūmiņa. Pārsvarā pirmais sniegs uzkrīt kā slapjš sniegs kopā ar lietu vai sniega graudiem, kas bieži vien izkūst un neveido sniega segu. 

Visagrāk pirmais sniegs ir bijis Ainažos, kur 1969. gada 19. septembrī tika reģistrēts slapjš sniegs.

Savukārt agrākā pirmā sniega sega 1973. gada 23. septembrī tika novērota Rēzeknē, pat 3 cm bieza. 1986. gada 26. septembrī īslaicīga snigšana bija vērojama daudzviet Latvijā, tostarp arī galvaspilsētā Rīgā, dažviet Latvijā sniga vēl arī nākamajā dienā, kā arī 29. datumā. Ievērojama sniega sega 1966. gada 28. septembra rītā bija izveidojusies Alūksnē - tās biezums sasniedza 5 cm. 

No pēdējiem gadiem jāmin 2013. gada 26. septembris, kad Griškānos tika novēroti sniega graudi, un 2013. gada 30. septembris, kad Lielpeču novērojumu stacijā sniga slapjš sniegs. 2018. gada 25. septembrī Ventspilī tika reģistrēti sniega graudi, bet Jelgavā sniegs, kas ir jauni šo novērojumu staciju agrākā sniega rekordi.

Septembrī vismaz reizi pirmais sniegs ir reģistrēts gandrīz visās novērojumu stacijās, vienīgi Liepājā un Mērsragā agrākais pirmais sniegs ir bijis oktobra sākumā.

Oktobra pirmajā pusē jau visos Latvijas reģionos var novērot arī pirmās sniega segas izveidošanos. Parasti oktobrī tā ir īslaicīga – no atsevišķām dienām līdz pāris nedēļām, taču sniega segas biezums atsevišķās dienās un vietās var sasniegt 20 līdz 30 un pat vairāk centimetrus. Ļoti spēcīga snigšana vietām Vidzemē bija 2012. gada 25. un 27. oktobrī, kad sniega segas biezums Cēsīs sasniedza 35 centimetrus. 

2003. gada 27. oktobra rītā Rīgu klāja līdz pat 39 centimetriem dziļš sniegs, kas uzsniga vienas diennakts laikā.

Atsevišķos aukstos rudeņos oktobra beigās Latvijas austrumu daļā var izveidoties noturīga sniega sega. Tāda bija 1992. gada 23. oktobrī Alūksnes un Rēzeknes novados.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu