Silvers: Ķīnas rīcība atstājusi jūtamu iespaidu uz finansiālo situāciju līgā

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Edams Silvers
Edams Silvers Foto: Reuters/ScanPix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komisārs Edams Silvers ceturtdien "Time 100 Health summit" (veselības sanāksmē) atklāja, ka saspīlētā situācija ar Ķīnu krietni ietekmējusi līgas finansiālo situāciju.

Pēc NBA kluba Hjūstonas "Rockets" ģenerālmenedžera Derila Morija ieraksta viņa "Twitter" kontā ar atbalstu protestiem Honkongā Ķīnas valsts televīzija otrdien paziņoja, ka "nekavējoties aptur" plānotās Ķīnā notiekošo NBA pirmssezonas maču translācijas.

Vēlāk arī NBA pauda savu nostāju šajā situācijā, atceļot visus paredzētos mediju pasākumus.

Ceturtdien notikušajā veselības sanāksmē Silvers atklāja, ka līga ne brīdi negrasījās piekāpties jautājumos, kas attiecas uz "ASV vērtībām", veidojot biznesa attiecības ar citām valstīm. Tāpat Silvers norādīja, ka Ķīna lūgusi atbrīvot Moriju no amata.

"Teicām, ka šāda iespēja nepastāv. Mēs pat netaisāmies viņam piespriest sodu," teica Silvers. "Amerikāņu vērtības seko it visur, kur dodas ar ASV saistīts bizness. Viena no šīm vērtībām ir runas brīvība. Vēlējāmies paust savu nostāju, ka atbalstām runas brīvību."

Silvers gan neslēpa, ka notikušais atstājis jūtamas sekas uz NBA finanšu bloku.

"Nezinu, kurp tālāk vedīs mūsu ceļš. Finanšu sekas ir bijušas un arī turpmāk, visticamāk, būs dramatiskas," atklāja NBA komisārs, kurš norādīja, ka līga atvainojusies par notikušo, nevis Morija pausto uzskatu.

"Domāju, ka ieņēmām savu pozīciju šajā jautājumā. Nedomāju, ka kaut kādā mērā atbalstīju Ķīnas pusi. Varbūt centos būt pārlieku liels diplomāts. Negaidīju, ka viss tiks pavērsts pret mani un līgu, sakot, ka komisārs atbalsta Honkongā notiekošos protestus."

Savukārt Ķīna pilnībā noliedza Silvera teikto, ka tā aicinājusi atbrīvot Moriju no darba pienākumiem.

"Ķīnas valdība nevienā brīdī nebija izvirzījusi šādu prasību," teica Ķīnas Ārlietu ministrijas runas vīrs Gengs Šuans.

Pēc bēdīgi slavenā ieraksta Ķīnā bija paredzēti vairāki mediju pasākumi ar komandu un spēlētāju līdzdalību, tomēr īsi pēc Morija paustā viedokļa, no visām basketbola arēnām un reklāmas stendu vietām tika izņemtas gaidāmo NBA spēļu publikācijas un reklāmas.

Tāpat vēlāk NBA pārstāvji atklāja, ka neviens paredzētais mediju pasākums nenotiks, lai arī ieplānotās spēlēs tiks aizvadītas. Tobrīd Ķīnā atradās arī Rodions Kurucs un Bruklinas "Nets", kas divas reizes tikās ar Lebronu Džeimsu un Losandželosas "Lakers".

Jau atgriezies ASV, par notikušo publiski izteicās arī Džeimss, kura viedoklis tika pārprasts un vēlāk arī asi kritizēts. Vēlāk internetā tika publicēti video ar faniem no Ķīnas, kuri dedzina spēlētāja kreklu, nosodot viņa uzskatus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu