Tramps: Sīrijā paliek neliels skaits ASV karavīru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņoja, ka Sīrijā paliek neliels skaits ASV karavīru, lai gan pretrunīgi vērtētā ASV karavīru izvešana no kurdu rajona pie Turcijas robežas norit "lieliski".

Trampa paziņojums, ar kuru viņš nāca klajā valdības sanāksmē Baltajā namā, bija pretrunā viņa vairākkārt uzsvērtajam, ka viņš grib visu ASV karavīru izvešanu no Sīrijas.

Tramps sacīja, ka šie nelielie ASV karaspēka kontingenti atrodas netālu no Izraēlas un Jordānijas robežām pēc šo valstu lūguma, kā arī apsargā naftas atradnes.

Šo spēku dislocēšana naftas atradņu kontrolei notikusi "nedaudz citā vietā" nekā pašlaik notiekošā izvešana no kurdu rajona, sacīja Tramps, neminot detaļas.

"Otrs reģions, kur Izraēla un Jordānija ir mums lūgusi atstāt nelielu skaitu karavīru, atrodas pavisam citā Sīrijas daļā," sacīja Tramps. 

Viņš aizstāvēja paātrināto ASV spēku izvešanu no tradicionāli kurdu apdzīvotā rajona, pametot kurdu kaujiniekus, kas bija starp galvenajiem ASV sabiedrotajiem cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", likteņa varā pret Sīrijā iebrukušo Turcijas armiju.

Tramps sacīja, ka šī izvešana norit "lieliski" un "inteliģenti", un noliedza, ka tā notiktu steigā. 

"Līdz šim visā šajā periodā nav izlieta neviena amerikāņu karavīra asins lāse. Neviens nav nogalināts, neviens nav sagriezis pirkstu, nekas [nav noticis]," teica Tramps.

ASV aizsardzības ministrs Marks Espers pirms tam paziņoja, ka ASV spēku izvešana no Sīrijas ilgs vairākas "nedēļas, nevis dienas".  

Sociālajos tīklos tikmēr parādījušies video, kā kurdi apmētā ar tomātiem aizbraucošo ASV militāro transportu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu