Siltākā janvāra rekords pārspēts par 1,3 grādiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pavasara sajūtu caurvīti ,liegi zied un plaukst galvaspilsētas parki
Foto: Pavasara sajūtu caurvīti ,liegi zied un plaukst galvaspilsētas parki Foto: Jānis Škapars / TVNET

Pagājušā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +3,1 grāds jeb 1,3 grādus augstāka nekā 1989.gada janvārī, kas līdz šim bija siltākais novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. 

1981.-2010.gada vidējā temperatūra janvārī Latvijā tika pārsniegta par 6,3 grādiem. Temperatūras novirze no normas bija no +5,5 grādiem Kolkā un Ventspilī līdz +7 grādiem Rūjienā.

Visa mēneša gaitā termometra stabiņš nevienā novērojumu stacijā nenoslīdēja zemāk par -6 grādiem. Visaugstāk - līdz +10,3 grādiem - gaisa temperatūra pakāpās 15.janvārī Mērsragā, pārspējot mēneša otrās dekādes siltuma rekordu valstī. Kopumā janvārī tika pārspēti 93 maksimālās gaisa temperatūras rekordi, tai skaitā 16.janvārī Kolkā ar +10,2 grādiem tika labots mēneša rekords.

Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā janvārī bija 36 milimetri jeb 72 procenti no normas. Visvairāk nokrišņu - 107 milimetri - bija Rucavā, savukārt sausākā vieta bija Jelgavas puse - nokrišņu daudzums Staļģenē nepārsniedza 19 milimetrus.

Vidējais relatīvais gaisa mitrums janvārī bija no 86% Rīgā līdz 93% Madonā. Visstiprākās vēja brāzmas - 24 metri sekundē - tika novērotas 4.janvārī Ventspilī.

Jau ziņots, ka 2019.gada decembris ar vidējo gaisa temperatūru +2,7 grādi kļuva par trešo siltāko valsts vēsturē.

Sagaidāms, ka kalendārā ziema kopumā būs pati siltākā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Tās vidējā gaisa temperatūra pagaidām ir +2,9 grādi; iepriekšējais rekords bija +1 grāds 1924.-1925.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu