ANO: Pandēmijas dēļ var kristies laikapstākļu prognožu kvalitāte

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vētra. Ilustratīvs attēls.
Vētra. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Koronavīrusa pandēmijas dēļ samazinājusies to datu plūsma, kas nepieciešama ticamu laika prognožu sastādīšanai un klimata izmaiņu modelēšanai, trešdien brīdinājusi Apvienoto Nāciju Pasaules Meteoroloģijas organizācija (WMO).

Komerciālās lidmašīnas ir nozīmīgs meteoroloģisko datu avots. Pateicoties tām, tiek iegūta informācija par vēju virzieniem un gaisa temperatūrām. Taču pandēmijas dēļ gaisa satiksme ir ievērojami samazinājusies.

"Dažās pasaules daļās, sevišķi virs Eiropas, mērījumu skaita samazināšanās pēdējās pāris nedēļās bijusi dramatiska," norādījusi Ženēvā bāzētā WMO.

Lai gan meteoroloģisko prognožu kvalitāte vēl nav daudz samazinājusies, galu galā tas var notikt, ja mērījumi no lidmašīnām kļūs arvien retāki, brīdināja WMO speciālists.

Aģentūra kopš marta vidus ievērojami mazāk saņem arī manuālos meteoroloģiskos mērījumus no attīstības valstīm.

WMO arī pauda bažas par satelītu apkopi un observatoriju aprīkojumu, kas var tikt atstāti novārtā, ja pandēmija tik drīz nebeigsies.

WMO vadītājs Peteri Tālass uzsvēra, ka klimata izmaiņu ietekme nekur nepazūd un katastrofas, kas saistītas ar laikapstākļiem, turpinās.

"Tādēļ ir būtiski, lai valdības pievērš uzmanību savām agrīnās brīdināšanas un meteoroloģisko novērojumu iespējām, neskatoties uz Covid-19 krīzi," viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu