Vētras dēļ joprojām daudziem iedzīvotājiem visā Latvijā traucēta elektroapgāde; rūpnīcai Dobelē norauts jumts

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kaspars Krasts/Twitter

Spēcīgā vēja dēļ ceturtdien ap plkst.21 elektroapgāde aizvien bija traucēta apmēram 2500 AS "Sadales tīkls" klientu, informēja uzņēmuma preses sekretāre Tatjana Smirnova.

Dienas gaitā lielākos elektrotīklu bojājumus vējš izraisīja Latgalē. Vēja kulminācijas brīdī - ap plkst.15.45 - īslaicīgi elektroapgādes traucējumi bija aptuveni 25 000 klientu visā Latvijā.

Tomēr, kā skaidroja Smirnova, pateicoties iepriekšējai gatavībai un operatīvā personāla darbam, lielākajai daļai klientu elektroapgāde tika atjaunota dažu stundu laikā.

AS “Sadales tīkls” speciālisti dienas laikā kopumā novērsa vairāk nekā 300 elektrotīkla bojājumus un turpina darbu, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu elektroapgādi visiem klientiem.

Klienti par elektroapgādes traucējumiem tiek informēti ar īsziņas vai e-pasta starpniecību.

"Sadales tīkls" aicina elektrolīniju tuvumā ievērot elektrodrošības pasākumus un par bīstamām situācijām informēt, zvanot uz bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404.

Jau ziņots, ka ceturtdienas pēcpusdienā daudzviet Latvijā, arī galvaspilsētā, rietumu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās pārsniedza 20 metrus sekundē, bet vakarā vējš pierima.

Līdz šim VUGD saņēmis 130 izsaukumus

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) līdz ceturtdienas vakaram saņēmis kopumā 130 izsaukumus par spēcīgā vēja radītajiem postījumiem, iedzīvotājiem ziņojot gan par vēja nolauztiem kokiem, gan norautām jumta daļām un citām bojātām konstrukcijām, aģentūru LETA informēja VUGD.

Visvairāk izsaukumu bijis laikā no plkst.14 līdz 17. Spriežot pēc izsaukumu skaita, stiprā vēja visvairāk skartās vietas bijušas Rīgā un tās apkārtnē, tai skaitā Ogrē.

Pārsvarā glābēji saņēmuši izsaukumus par vēja nolauztiem kokiem, taču saņemti arī izsaukumi par bojātām konstrukcijām, lielākoties jumta seguma detaļām.

Varakļānu ugunsdzēsēju postenim vēja dēļ nobrucis tornis

Vidzemē šodien Varakļānu postenim spēcīgā vēja dēļ nobrucis tornis, kur bija uzstādīta sirēnas iekārta, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Agrita Vītola.

Šļūteņu žāvēšanas torņa sagruvusī siena ir uzkritusi uz ēkas jumta, to bojājot. Patlaban tiek novērtēta situācija, lai organizētu turpmāko darbu un par postījumiem informēta Nodrošinājuma valsts aģentūra.

Negadījumā cietušo nav.

Vējš norāvis daļu Jēkabpils 3.vidusskolas jumta

Stiprais vējš ceturtdien norāvis daļu Jēkabpils 3.vidusskolas jumta, pastāstīja pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps (GKML).

Viņš klāstīja, ka norauta ir apmēram trešdaļa vai pat mazāka skārda jumta daļa. Lai loksne, kas karājās no jumta, nepadraudētu apkārtējos, palīgā saukts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kura darbinieki loksni nogriezuši. Kraps uzteica glābēju darbu, kas rīkojušies operatīvi un profesionāli.

Plānots, ka piektdien jumtam tiks uzlikts pagaidu segums, jo šodien vēja dēļ darbus veikt ir bīstami, un darbinieku drošība ir svarīga, norādīja pilsētas mērs.

Cilvēki negadījumā nav cietuši, jo skolēni mācības apgūst attālināti, un arī pedagogu notikuma laikā skolā nav bijis daudz.

Cietušais segums ir bijis aptuveni 20 gadus vecs, un pašlaik nodarītie zaudējumi vēl nav aplēsti.

Vējš atrāvis "Tenapors" noliktavas jumtu Dobelē

Spēcīgais vējš ceturtdien daļēji atrāvis jumtu būvmateriāla ražotājas SIA "Tenapors" noliktavai Dobelē, aģentūrai LETA apstiprināja uzņēmumā.

Aculiecinieku nofilmētais video liecina, ka stiprā vēja brāzmā bojāta liela daļa jumta seguma. Bojājumus apstiprināja arī uzņēmumā, plašāku informāciju pagaidām nesniedzot.

Cilvēki negadījumā nav cietuši, jo darbinieki spējuši laikus noreaģēt, norādīja uzņēmumā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Agrita Vītola aģentūrai LETA apstiprināja, ka izsaukums Dobelē, kur ēkai atrauts jumts, saņemts pirms plkst.15. Glābēji ierobežojoši teritoriju, darbu notikuma vietā pabeidzot ap plkst.16.20.

"Tenapors" kapitāldaļu turētāja ir SIA "Tenax", kuras vienīgais īpašnieks ir Nikolajs Kurma. "Firmas.lv" dati liecina, ka uzņēmuma apgrozījums 2018.gadā bijis 24,846 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 1,403 miljonus eiro.

Foto: Vētras dēļ vietām pārplūdis Rīgas kanāls

Ceturtdienas pēcpusdienā daudzviet Latvijā, arī galvaspilsētā, rietumu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās pārsniedz 20 metrus sekundē, un vakarā vējš pierims, prognozē sinoptiķi.

Jau ziņots, ka ceturtdien visā Latvijā, izņemot Kurzemi, ir spēkā sinoptiķu izsludinātais oranžā līmeņa brīdinājums par stipru vēju. 

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) brīdina, ka priekšpusdienā teritorijas lielākajā daļā rietumu, ziemeļrietumu vējš pastiprināsies brāzmās līdz 20-22 metriem sekundē, bet pēcpusdienā vietām Latvijā - tai skaitā galvaspilsētā - vēja brāzmas sasniegs 25 metrus sekundē.

Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē, ka laika apstākļi kļūst bīstami. Tiek prognozēta salīdzinoši reta laika parādība, kas var radīt postījumus un zaudējumus. Iedzīvotājiem jābūt modriem un jāinteresējas par jaunākajām laika prognozēm, kā arī jāapzinās riski un jāseko līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldība.

LVĢMC norāda, ka vēja nolauzti koki, nenostiprināti priekšmeti vai atlūzas var radīt bojājumus un postījumus. Iespējami elektroapgādes traucējumi.

Vakarā vējš pierims.

Video: Vējš plosās pamatīgi - applūdis viss Mangaļsalas mols

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu