Hidrologs: Ūdens līmenis Lietuvas lielajās upēs joprojām ir kritiski zems

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Lai gan jūlijā nokrišņu daudzums Lietuvā bijis lielāks nekā iepriekšējos gados, ūdens līmenis valsts lielajās upēs joprojām ir kritiski zems un nav tālu no hidroloģiskā sausuma robežas, atzinis Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienesta Hidroloģisko novērojumu nodaļas vadītājs Juozs Šimkus.

"Gan Nemunā, gan Nerē ūdens līmenis ir līdz pat pusmetru zemāks par parasto augusta atzīmi. Nedaudz labāka situācija varbūt ir Lietuvas ziemeļos, ap Panevēžu un Pasvali," viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Kā skaidrojis hidrologs, upju līmeni ietekmējis divu iepriekšējo gadu sausums, kā arī apstāklis, ka pagājušajā mēnesī nokrišņu sadalījums Lietuvā nav bijis vienmērīgs, jo pēc spēcīgām lokālām lietusgāzēm ūdens līmenis upēs strauji ceļas un drīz atkal nokrītas.

2018. un 2019.gadā speciālisti Lietuvā izsludināja tā dēvēto hidroloģisko sausumu, kas atbilst situācijai, kad ūdens līmenis vairāk nekā pusē novērošanas staciju ir nokrities līdz zemākajam daudzgadu vidējam līmenim, kāds novērots gada siltajā laikā.

Pēc Šimkus teiktā, šovasar tik nopietna situācija vēl nav iestājusies, bet stāvokli var mainīt pat viena sausāka vasaras nedēļa.

"Prognozes liek domāt, ka nokrišņu daudzums būs tuvs normai un situācija īpaši nepasliktināsies, bet acīmredzot ūdens līmenis arī necelsies līdz pat rudenim. Pašlaik pavisam nedaudz trūkst, lai mēs izsludinātu hidroloģisko sausumu - pietiktu vienas sausākas un karstākas nedēļas," norādījis eksperts.

Viņš norādījis, ka,

iestājoties hidroloģiskajam sausumam, pirmām kārtām apdraudētas zivis, jo ūdenī pieaug piesārņojuma koncentrācija un samazinās skābekļa daudzums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu