Rīt, mainoties meteoroloģiskajai situācijai, gaisa kvalitāte uzlabosies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Migla Arkādijas parkā.
Migla Arkādijas parkā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešdien, mainoties meteoroloģiskai situācijai, gaisa kvalitāte uzlabosies un slikts gaisa kvalitātes indekss (GKI) gaidāms vien blīvi apdzīvotās vietās, informēja VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" (LVĢMC) sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Pelēķe.

Patlaban "RigaAirText", Copernicus atmosfēras monitoringa servisa un Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF) prognozes liecina, ka paaugstināts cieto daļiņu - PM2,5 piesārņojums Latvijā saglabāsies arī šodien un GKI būs slikts.

LVĢMC aicina jutīgo iedzīvotāju grupām sekot līdzi GKI ietekmei uz veselību

" Ja rodas tādi simptomi kā iekaisušas acis, klepus vai iekaisis kakls, jāapsver iespēja samazināt intensīvas āra aktivitātes.

Pelēķe skaidroja, ka paaugstināta PM2,5 piesārņojuma dēļ Latvijā GKI, jau sākot ar 20.februāri, novērtējams kā slikts, bet sestdien Rīgā un no svētdienas Latvijas rietumdaļā - pat ļoti slikts.

PM10 ir putekļi, kuru diametrs ir līdz 10 mikrometriem, PM2.5 - cietās daļiņas ar diametru līdz 2,5 mikrometriem. Vairāk nekā pusi no PM10 piesārņojuma veido PM2.5 daļiņas. PM2.5 daļiņas galvenokārt rodas degšanas procesos.

Sliktās gaisa kvalitātes iemesls ir Latvijā esošie laika apstākļi neveicina gaisa masu vertikālo sajaukšanos un palēnina gaisa piesārņojuma izkliedes ātrumu. Iemesls tam ir gaisa temperatūras inversija, kad siltā gaisa "kupols" pārklāj samērā lielu teritoriju un neļauj apakšējiem gaisa slāņiem pacelties uz augšu, un dominē lēns vējš līdz bezvējš.

Parasti šādas gaisa temperatūras inversijas ilgst tikai dažas stundas, bet tad, kad virs teritorijas nostabilizējas augsta spiediena gaisa masas, inversija var turpināties ilgāku laika periodu. Šāda situācija nav nekas unikāls, parasti notiek vairākas reizes gadā.

Analizējot satelītu datus, proti, mākoņu pārvietošanos pāri Eiropai, redzams, ka no Sahāras tuksneša paceltās smiltis un putekļi tiek iekļauti mākoņu zonā, kas saistīta ar plašu atmosfēras fronti. Līdz ar kopējo gaisa masu plūsmu tie aizvakar, 21.februārī, pāri Francijai virzījās uz ziemeļiem, ziemeļaustrumiem, šonakt jau pietuvojoties Latvijas teritorijai, bet samazinātā koncentrācijā, jo līdz ar nokrišņiem daļēji nonākuši uz zemes virsmas, norādīja LVĢMC pārstāve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu